用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問各位東華三院黃笏南中學如何, 屬band1A, B or C學校 ...
樓主: Teresatam
go

請問各位東華三院黃笏南中學如何, 屬band1A, B or C學校?   [複製鏈接]

如題, 請各位俾D意見, 感謝!~
   3    0    0    1

王家爸爸 發表於 17-12-7 10:31
「覺得」係一個主觀觀念。
那我就刪掉「覺得」吧!

王家爸爸 發表於 17-12-7 10:32
我覺得東華三院黃笏南中學係Band 1B,有啲人覺得佢係Band 1A,亦有啲人覺得佢係Band 1C。現實係大約Band 1C ...
噢! 跌到Band 1C......

王家爸爸 發表於 17-12-7 10:49
我覺得係搬校既影響,會上番去既;如果讀緊既,唔需要擔心。
囝囝今年選校, 囝囝好鐘意該校, 所以自行一想放黃笏南, 但選中學都需要考慮遠景, 見DSE差左怕入大學率會有所影響!~

YmOra 發表於 17-12-7 10:56
別介懷"黃笏南"近年之表現,學校仍然吸引大部份嘅""B1b""學生,待她回覆"""元氣""",假以時日定必回覆舊日精 ...
囝囝今年選校, 囝囝好鐘意該校, 所以自行一想放黃笏南, 但選中學都需要考慮遠景, 見DSE差左怕入大學率會有所影響!~

王家爸爸 發表於 17-12-7 10:47
唔緊要,講下笑咋。
我知我知  

hkpapa852 發表於 17-12-7 11:03
其實上星期先有個帖講黃笏南......

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3569439 ...
首先, 謝謝hkpapa852的回應, 其實我都有睇過此post, 但著重黃笏南與其他中學作比較, 而我想抽黃笏南出黎問問大家點睇啊

感謝各位的意見, 心同腦都好亂, 因為往後6年對每個小朋友來說都好重要, 基礎打得穩才有望入到大學, 但固然品格都係重要, 所以校風同樣重要, 因此想聽多d大家意見~

YmOra 發表於 17-12-7 11:21
我兩個方向睇"黃笏南",(1)黃笏南係東華歷史以來辦學最好的一所英中,校舍五星級重建,所投放的資源可謂 ...

感謝YmOra詳細的解答, 其實我們是由深水埗區跨區報自行, 所以有d擔心機會會否比較微, 因為實在太多人爭, 但囝囝又實在很喜歡這所學校!~

elbar 發表於 17-12-7 11:28
大家可看看前車新校舍中學 沙田崇真 和 港島民生 近年係公開試都有不錯進步性表現  
...
感謝elbar的意見, 聽完有番d沖勁同信心!~

YmOra 發表於 17-12-7 11:36
"出生率"上升實在需要加入考慮之內,不過,孩子""喜歡""就是"""無敵"""了,你咪自行給他選擇一間囉!尊重他之 ...
一句"無敵"說得很到位!!!~

YmOra    發表於 17-12-7 11:52

YmOra 發表於 17-12-7 11:50
"自行階段"唔存在跨唔跨區之優與劣形勢,只睇該校比較受Band幾學生歡迎,比較多咩Banding學生遞表申請,比較 ...
我的意思少了乙部選擇, 而自行位亦不見多, 競爭也頗大, 所以有D擔心, 不過也會放手一博, 希望他能盡量在面試中好好發揮及表現自己 (雖然現在學校會否接納我囝囝面試與否也不知道), 而始終囝囝的意願才是王道~

YmOra 發表於 17-12-7 12:07
明你嘅憂慮,仲有樣嘢提提你,"黃笏南"全級有5班,自行""學額""亦多過好多中學,有48個位呢!一般只有38個而已 ...
謝謝提醒, 亦希望囝囝如有幸面試就好好發揮自己, 也希望好運能降臨在他身上, 因為始終面試都好主觀, 某情況除左面試表現外, 都好睇面試嘅老師喜唔喜歡佢~

little_yolky 發表於 17-12-7 13:18
咦? 係選人見的嗎? 聽校長講好似話達最低標準就見喎。可能係聽太多講座, mix up咗。 ...

其實上次我去上晝嗰轉open day, 校長只係話盡可能見晒, 但無同我地講面試最低要求.....而我睇番EK 有d家長嘅Post話從上年定前年開始都好似已經唔係見晒所有申請人㗎啦~

YmOra 發表於 17-12-7 14:37
噢!比我知道的更少呢!
係呀, 哩一、兩年已經唔係見晒全部申請人, 最怕選左佢做自行但又無得in, 咁就嘥左個自行位, 不過點都好我囝囝鐘意都值得一博, 廢事到時怨我!

little_yolky 發表於 17-12-7 15:01
我去下皺果場, 校長就話中英數主科要最低1A2B, 係呀, 佢係話盡量見晒架, 所以我仲以為係meet個requirement ...

其實校長講得唔夠明確, 究竟係盡量全部IN晒, 唔係都會IN最低面試要求嗰D學生; 定係仲要喺最低面試要求裡面嘅學生再挑選人見, 可能始終搬回新校舍可能會多人選佢地, 但面試時間又有限, 所以校長都唔敢實牙實齒講, 我估佢要睇到時有幾多申請人已定!

YmOra 發表於 17-12-7 14:55
有jm都話"中英數"有1A2B就可以報,咁!你囝囝達標咪可以一試囉!

我囝囝應該都meet最低要求, 但其實校長講得唔夠明確, 究竟係盡量全部IN晒, 唔係都會IN最低面試要求嗰D學生; 定係仲要喺最低面試要求裡面嘅學生再挑選人見, 可能始終搬回新校舍可能會多人選佢地, 但面試時間又有限, 所以校長都唔敢實牙實齒講, 我估佢要睇到時有幾多申請人已定!

Gunfm1939 發表於 17-12-7 23:12
回覆 Teresatam 的帖子

2016年係大約見500個,搬回新校的第一年就限制揀咗300人見,但沿用咗一年就取消左 ...
Gunfm, 感謝你詳細解答, 真的希望小兒有幸能入讀成為黃笏南的一份子, 另外openday當日管弦樂表演真的很出色, 當中亦睇得到樂團嘅成員非常團結, 合作無間的一面

Hoba15 發表於 17-12-7 22:29
回覆 Teresatam 的帖子

FYI
Thanks Hoba15

JOJA 發表於 17-12-8 08:39
我仔當年「3條1」中WFN. 有需要可以分享一下資料給你
好啊, 感謝, 我PM你
‹ 上一主題|下一主題