用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 enopi maths
go

enopi maths [複製鏈接]

引用:我可提出我的情況,我囡學校比正常教高半年

原帖由 CL0214 於 13-07-27 發表
我可提出我的情況,我囡學校比正常教高半年,已學enopi-math兩年,今年升小五,返得幾開心,數學成積保持中 ...
想請教吓幾時開始學…其實我囡囡得2歲半,個center話3歲學得…但係我見佢哋要寫123…3歲点寫呀?好疑惑

回覆:SCKnight 的帖子

同意呀!我去center了解咗,佢話兩歲幾三歳可以開始,我好懷疑,咁細個点上咁耐堂,所以上嚟請教吓大家!
我聽好多家長話enopi好..想睇吓應該幾時開始學..依家知道佢要寫字,咁都起碼要k2-3先可以學! 我見其實上堂做練習,仲有咩會教?
另外咩原因大家keep住學?我見好多家長放棄公文數而學enopi...

回覆:SCKnight 的帖子

我諗都幾啱我個囡,因為我唔太想佢join好操練嘅班…主要想佢有數感,跟住可以培養到critical thinking! 咁佢成長都會有用!
如果佢p1識p3啲嘢,咁佢返學咪等如浪費時間!!

引用:其實我也有一D矛盾,我大女今年升中四,自

原帖由 Feimum 於 13-08-01 發表
其實我也有一D矛盾,我大女今年升中四,自小學公文(因當年未有enopi),剛完成整套教材,她由小到大數學都很 ...
我諗每個小朋友都有唔同性格…要搵適合嘅方法! 可能男仔活潑啲,要多啲唔同嘅刺激先會有興趣!
公文數帶俾你囡囡除咗數學根底好,仲有啲咩好處呢?可以分享吓嘛?

‹ 上一主題|下一主題