用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF 1st interview 開始了...
樓主: ii323
go

WKF 1st interview 開始了... [複製鏈接]

我小朋友話一開始就問問題,答完有貼紙。所以我諗可能用作分組,因為其它環節都未做,無理由咁早下定論卦。Anyways,得唔得做父母嘅都已經盡咗力,我仲要住沙田,真係渺茫中的渺茫,但求嘗試過攞個經驗,希望大家有好消息。

尋日唔知大家有無留意,學校在hall播放短片時,忽然片中大播國歌,一望,哦!原來關於08奧運!個心真係跳一跳,你知啦,最近真係好敏感㗎麻

回復 vicky_cheun 的帖子

其實浸幼自已課程都唔著重抄寫,行活動教學,在鍾意'谷' 的家長眼中係偏淺。
所以好難理解浸小面試會叫小朋友睇完中英句子然後收埋,寫返出嚟。
我諗即使有呢個環節,都係想知道小朋友臨場應變,多過是否能過目不忘地默返出嚟。
可能有d真係識,有d唔識就戇居居坐向度、有d驚、有d亂寫、有d叫老師幫、有d可能好醒地同老師bargain睇多眼.....等等反應好似仲重要過真係默唔默得出。
所以,學校如果只看學術表現定勝負,我反而對佢所謂的全人教育有點失望,唔收亦未必係壞事。

請問你囝囝係咪年頭生的大B?

唔係大B都咁叻,咁我細B就真係無乜希望我估可能你囝表現好好,所以老師再問深d都唔定。

希望你囝囝今次成功啦!起碼佢有能力將試題講得清楚。

我都明白香港家長唔易做。但有時連大人都覺得唔合理地深嘅題目,又真係train唔落手囉。
當然合唔合理就每人定義唔同。
所以我都抱住平常心去試,而今次面試亦好開心,都無諗過要加料再train佢d乜,太可憐,亦無所適服,如果拼命跟個市場跑,遲早人都癲,因為個市場跑到咁癲家長都有一定責任。反而禮貌一定要有!我囡最衰有時唔記得講多謝,呢樣我介意,成日提住或收番粒糖!
坦白講,一個咁難的面試都拿高分的,多數大把offer,而WKF最終亦未必係其首選。
共勉之!

哈哈!九十度咁搞笑,又真係誇張咗d,雖然禮多人不怪,但小朋友都係自然d好。我囡在家都好ok,熟人亦沒問題,但未見過的就好似有點㥢疑,觀察下先,有時慢動作好像考慮講多謝,有時人地邊等得咁耐呀,咪提佢囉!但有時又醒醒目目喎,迪迪尼派貼紙佢就大大聲講多謝,唉!激死。
語言的確好重要,阿囡都算流利講到不同語言,亦有自信講,所以我唔膽心。晚上唔睇飽書都唔肯瞓,好enjoy,但就非常唔鍾意抄寫,最多氹佢寫自己名同應付校內功課!話攰,唔好玩,英文就會好d。我諗:算啦,唔抄就算吧。到時K3實要寫多d,何必迫呢?怕手仔攰失興趣。
至於數學嘛,只跟校內進度,一定唔識什麼三位加數公式。

‹ 上一主題|下一主題