用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會唔會一間都唔收?
樓主: dolphinmama
go

會唔會一間都唔收? [複製鏈接]

其實大家都可以train up 小朋友做一個醒目仔. 只係真係要花時間....付出很多....

原帖由 anteater 於 28-10-2010 03:22 PM 發表
仲要其實好多名校都係收大仔大女多,除非個小朋友特別醒,唔係都係REJECTED 的多了, 這個情況去到考小學問題更明顯,講真邊間學校唔鐘意收大仔大女呢?大個D,聽教聽話董事能力高好多,你個小朋友依家同佢3個月前比較係唔 ...

我都唔係知識份子, 又冇家底, 我仔係05年出生, 可能果年既出生率點都低過而家, 所以佢當年考到某熱門幼稚園, 但我都係好著重早期教育, 即係識講野就已經教佢. 我都冇比錢人教, 都係自己用粗筆寫flash card 同仔仔讀, 又教佢幼稚園教既課程, 其實都只係響屋企, 同佢玩, 3歲前既小朋友好似海棉咁, 真係好吸收.

今年出生率真係好高, apply 幼稚園既小朋友都好多, 熱門既顧然多人報, 所以都好難得一席位.

唔好灰心. 真係唔關家長既家底事的.

希望各位的小朋友都考到心儀幼稚園

考小學, 做PROFILE係有D用. 雖然最終都係靠小朋友既表現, 但比人可以好清楚咁睇到小朋友各方面既發展, 我覺得有係好過冇既. 但係幼稚園, 我覺得除左出世紙, 相, 個人資料, 頂多都可以有D 參加PG 出的證書, 反而我就覺得唔係太大作用.

考幼稚園, 某程度一D 啖定既小朋友會易D取錄, 小朋友最好係可以坐定定, 唔會咁易喊, 唔會見到陌生的老師會縮或者唔會十問9唔應就OK.

我仔仔3年前, 考幼稚園, 考了3間, KV 宣幼 & YORK

最後, 只有宣幼唔收, 因為IN 宣幼時, 佢周圍行, 加上, 宣幼係四圍放晒TABLE, 上面放晒玩具, 咁家長 & 老師就佔一張TABLE 咁見, 佢係比小朋友玩枱上玩具, 從而問問題 + 觀察, 但我仔見到四周圍都係玩具, 咁佢就好想去攞, 所以就失敗左喇~ 至於另外2間, 都係獨立咁見, 就算買周有其他老師進行緊面試, 但個距離冇咁近, 仲有, 現場氣氛係嚴肅些, 小朋友就乖乖坐定, 有問有答咁, 就有OFFER了.

我個女係8月b, 係中女一個.

佢返緊nursery, 都算好適應, 因為只喊了2日, 跟住就冇喊過, 都好鍾意返學. 但係咁細個, 學既野邊記得, 而家最叻唱兒歌. 日日唱...

我都好驚一間都唔收, 我已經幫佢練習定問問答, 佢答得頭頭是道, 但只限於果幾條問題....
教佢顏色, 形狀, 都唔係好記得.

但係我已經交左佢nursery 間學校既k1 留位費. 萬一冇一間收都仲再呢間讀.
‹ 上一主題|下一主題