用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生除一條龍外,仲有乜嘢吸引之處呢?
go

民生除一條龍外,仲有乜嘢吸引之處呢? [複製鏈接]

回覆:MSBOY 的帖子

學校同政府的关系很好,因历史悠久,毕业生在各行各业有成就,加上早年收好多公务员仔女,这班下一代入番政府唔難,所以个network好强,仲有民生多年來出好多专业人士,同国内一些重奌学校有学术交流,解放军上年有來学校、学校有帮政府拍宣传片、国内姊妹学校有参与民生活动,我囝都有参与政府活动的表演,林護都係表演隊伍之一,但除了升旗,我囝無提过共產党,我反而認為民生是一間有實力的学校

回覆:chunchun321 的帖子

想補充,上年老師有同学生分享六四,学生有討論,个囝返屋企知六四发生什麽事,奌解要纪念六四,学校以基督全人精神為本,不是一間只顧拔尖或喜歡奇能異士拿獎牌的学校,所以真係唔夠Top,但夠本均,每个学生都有發挥的机会,做了名校的隐形人也没意思哩!

回覆:MSBOY 的帖子

我識好多朋友是老師,囝囡都入到,民生小朋友大都有教養,屋企个个都重視教育,同其他家長相处融冾,大部份都係中產家庭,張入学表要填父母小学中学大学学歷,我真係觉得幾老土,但現在覚得学校揀过西过,整体上同学都在相近的土壤中成長,学壞机会低,仲个个都幾乖仔乖女,做功課一絲不苟,比錢入私校都係為这些軟件

‹ 上一主題|下一主題