用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊幾間算二線私小、直資?
go

邊幾間算二線私小、直資?   [複製鏈接]

回覆:邊幾間算二線私小、直資?

開過另一個post 問"有無被人睇漏眼的好私小直資推介?"咪得lor.
查實多人報對你個細路未必係間增值學校,而小人報好多時只係因為地區和校舍問題,其實間學校都可以好好。

LuLuKiuKiu  agree!  發表於 12-11-14 10:46

回覆:hungchan1234 的帖子

我的想法和你一樣,但是無論我們怎樣説,我相信很多人的想法都是:

1. 越多人報越一線,少D人報就係二線
2. 一線成績自然好過二線
3. 人人都想自己子女讀間成績好D,一線D嘅學校
4. 所以只要知道邊D係一線、邊D係二線,就可以知道邊間想入D,邊間容易D。

....這些想法很自然,但又有幾多人可以抽離這些想法,去替子女選擇合適的學校呢?

回覆:Rayli 的帖子

介唔介意講係邊間呀?

引用:二線又好三線又好小朋友讀得開心去到band+1

原帖由 mirage 於 12-11-02 發表
二線又好三線又好小朋友讀得開心去到band 1 就係好。但你入咗D不易入也不易出的學校要小心law . ...
我很喜歡這句"不易入也不易出的學校"。可惜我相信有若干家長,不清楚何謂"𣎴易出"同點解"不易出",因為有若干家長相信自己了解學校,但實際有一些重要細節還是忽略了的。

回覆:MCLIAN 的帖子

據其他家長資料,陸慶濤、真道 是無呈分試的。

回覆:邊幾間算二線私小、直資?

我發現呢個topic真係好多人睇,未夠一日就有成5百次點擊!唔通D人真係相信多人話間學校A係一線,學校B係二線,那樣學校A就真係好過學校B呢?還是幾大都要個細路讀一線,因為噤就可以話自己個細路讀一線名校,唔駛俾人話讀二三線私小呢?

我相信好多人都係好奇下或者好似我噤答下嘴啫。
不個希望我地都能保持清醒,唔好過幾年變咗以下個post 個虎媽喇:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6082883&extra=page%3D1&page=1

引用:就算所謂的二線都要幾千人爭百幾個位,其實

原帖由 bbsonyy 於 12-11-05 發表
就算所謂的二線都要幾千人爭百幾個位,其實有無一兩間比較"水泡"?即之前有人講的"大家走漏眼的好學校" ...

當然有,全港私小有38間,多數人會先留意名校,然後看谷果D學術形,忽略咗D好嘢。
如果想開心學習,可考慮啟基。
如果想學術ok但又唔谷,可考慮嶺小(同學會)在深水埗那間直資
如果想學術及德育並重,仲有直屬中學,就有聖母。

huisylvia  啟基今年報既人數都好誇張,開成5場簡介會加面見會呀.....  發表於 12-11-5 13:02
hadwinboy  同意以上選擇   發表於 12-11-5 10:55

回覆:Freeb 的帖子

Haha..男人唔喜歡唔敢叫妳唔報,因為唔想用一大堆時間爭論點解唔報,亦唔想因此嘈交,如果叫妳唔報最後一個offer都無,又怕被妳埋怨,所以其實有時男人都係口是心非..haha.
講開這類學校,大家還要知道自己喜唔喜歡D peer,因為要預咗有若干peer係強國人。

‹ 上一主題|下一主題