用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家考完試未? 各位考成點?
樓主: christy_siu
go

大家考完試未? 各位考成點?   [複製鏈接]

大致上幾OKAY, 不過數學科要加把勁.

KITMAN622  我個女都係  發表於 12-6-18 22:39

minmin 發表於 12-6-19 08:14
你地有無中文作文, 同英文作文考咖?

我地學校有齊

SEricsson 發表於 12-6-19 10:46
哎... 我仔今年小一, 頭2個學期都係阿爸特登放假同佢溫習.... 成積都係一般.  今次同阿爸講, 唔好特登請假 ...

我細女咪一樣, 佢仲衰呀. 唔睇題目就做.  英文科要填given words, 佢居然叻到填her own words呀.呢次考試係升班試, 唔講得笑. 我咪不停提佢要睇題目..................................................不停, 不停提羅. 幸好中,英,常都唔差. 係數學一科佢超大意考得好麻麻羅. 不過就係比呢科拖低個總分, 如果唔係我都幾滿意啦.

JJDBB 發表於 12-6-19 11:57
annafriend

我小朋友的學校唔深........如果他讀其他深的學校,我會接受8x分的。冇所謂啦,最緊要他自己懇 ...

我女女的學校程度深, 出名讀得辛苦. 所以佢呢次成績除了數學科我巳算滿意了. 在中文科我女女係好有進步, 真係好開心呀.

JJDBB    發表於 12-6-19 12:26

candytsy 發表於 12-6-19 12:31
我囡小二學校有齊听;講;讀;寫要考,除數學;常識外中英都係咁,每次都係GE大卷做得差,聆听;寫作;說話都好好,我 ...

我女小一, 佢地英文科一直比較穩定.  英默, 聆聽都考得幾好. 反而中文科就真係...........上學期好差, 係到左下學期, 唔知係咪大左, 對中文理解好左. 中閱中作一次比一次進步, 今次仲大進步. 數學都係一時時, 好唔穩定. 不過佢地只係小一, 大把進步空間. 不過小朋友成績時高時低同佢有冇睇題目, 有冇睇清題目同係咪大意十分有關係. 我大女測驗language拿9x, 今次衰唔小心得返8X. 有given words睇住都寫漏 ,連錯兩條都係同一毛病, 我都無話可說.

A-Mum 發表於 12-6-19 20:27
笨哥哥今日放學興奮地宣佈:數學全班第二!

由小一做數會喊,到今日招招積積,好開心呀,提早開竅呀! ...

囝囝幾年班呀? 想請教你囝囝係用咩方法愛上數學架.

唉!數學科點先可以追返?

A-Mum 發表於 12-6-20 18:32
Thanks everyone!  
阿笨哥小三喇。佢D基本運算一向無問題,小一係攪唔掂D文字題,另外抽象D嘅 ...

你阿笨哥一D都唔笨, 我個苯妹就真係苯. 基本運算之前都冇問題, 最近就成日錯. 文字題不嬲都係小朋友死穴, 我兩個就在考試前比我死操爛操, 今次考試唔係死o係文字題, 而係基本野同埋最後教的硬幣.  我女女時間都掌握到, 不過永遠係唔小心"前"同"後"的字眼. 小一學時間只係基本野, 到小二有埋計"分"都幾係野. 重量小一冇喎, 應該係小二課程. 唉!數學女女好似好多野我都唔肯定惦唔惦, 時得時唔得O甘. 不過同佢地唔小心都好有關係.  之前學校日日比10條速算佢地做, 大部份都岩哂. 點知小測就3題錯兩題. 你話佢唔識咩, 一定唔係, 你比佢計過實岩. 但果刻硬係錯錯錯. 其實係咪女仔d數感真係弱o架?

twogirls 發表於 12-6-21 23:14
我個女小一,派卷派得七七八八了,同我預期一樣, 英文Reading & Writing肥左, 得五十幾分, 因為佢做唔晒, 唉, ...

R/W唔合格, 但仲有一科可以拉麻. Language考成點? R/W五十幾分都唔難拉吧. 我知一科唔合格應該唔駛見, 兩科唔合格就..................................

嘩! 呢度的小朋友成績勁勁勁! 我汗顏呀!
‹ 上一主題|下一主題