用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園06 K2家長請進 [Part 2]
樓主: 小B維維
go

根德園06 K2家長請進 [Part 2] [複製鏈接]

Re: 根德園06 K2家長請進 [Part 2]

SunnieMaMa:
我估下week考卦,今week在school會温習,其實,有miss同小朋友温習,佢地好入心,我地加少少力温下字卡、字母、picture已好夠,幼稚園ass.姐,不玩得太倦咪得law.
SunnieMaMa 寫道:
開學啦!但昨日有三份功課,唔係好似考大Paper, 究竟幾時考呀? 令人提心吊膽!  我想帶囡囡去海洋公園, 所以想等考完先去, 依家都定唔到日期, 約人都不能。究竟幾時考呀? 我覺得學校如果有考試時間表派俾家長, 讓我們有準備會好d,各位點看?  

sheliawychan:
Wa,陶陶好留心wor, good girl.
張相片圖是daddy同佢一起貼的,有1張淋花相片+幾張花苗生長相片,整好左我先知原來hb咁有心機同佢搞 [quote]
sheliawychan 寫道:
Cyrus123,

琴晚陶陶都有話老師讚朗研盤花張相好靚呀....佢重話朗研帶左幾張相由1 - 5, 是否生長過程???[quote]

Argusmum:
係呀!最怕阿仔病 Touchwood.
小心d著多件好過凍親,放學一天黑就凍, 若可戴埋泠帽仲好
btw,阿仔寫one好正常wor ,但寫到last一行就話倦不想寫

昨夜同囝囝温中文,我想佢寫"秋"字,我在"天"字旁寫定"禾"部,諗住迫佢咪再寫"今天".
誰知佢話:你寫個"千"字比我咪得law,配詞就配詞,吾可以又"填填看";譬如我要小便,你吾可以要我大便 ga 嘛!
我同hb笑到cc下,佢見我地反應好,仲又打多個譬喻tim.

Joanne:

你個仔好睇得開wor 又會足本報道, well done. [quote]
Joanne 寫道:
...  仔仔說: 真攪笑! 寫錯字都鬧人! ...

LaamMa:
講下姐,邊洗 阿仔不算怕凍!
睇埋前日嗰單車禍 ,更加連頸巾都不敢戴...原來連水壺帶子、書包都可以造成意外  

各位:
前日,我接仔放學就見到D上媬母車的仔女由kv直奔至轉角上車,沿途有一個ee,手拖2個(幸運),其他自己跑,有一個女生在我面前轉彎時ball out,向媬母車(或貨van)車尾角撞去,幸她及時停住,此時我估係司機卦,他站在前1輛開了門的媬母車旁,上前扶番佢.
我嚇到cc下 我諗一旦佢跌倒look入車底或咁啱倒車,點算 若果個叔叔站前些、站在轉角處防止佢地ball out或直衝出road會好d.,又若果架媬姆早d到霸到停近校門就最好!
阿仔之後仲tell嫲嫲tim,佢都印象難忘!
太長氣tim

bonnieandtung :
前後門都有小朋友run去上媬姆車架,我見的近接仔的入口.
阿仔上校巴則在後面門,佢話吾洗跑的,so,上校巴會好d,若沒route則冇計!
不過,若唔跑又定性,唔會無端走出馬路ge,搭媬姆車都ok ge.其實,點解d小朋友要跑呢?為霸位、趕接另一校、怕抄牌?

真係唔怪得晒d ee架!小朋友點會怕ee?1個ee亦理吾掂幾個小朋友,若司機不用站在老遠看住架車,可入校接仔女,多對手拖多幾個,run上車的情況應可減少。但實情難以做到,唯有多d提子女小心d,咪亂跑!

Wa, I hope so.   
gracechung 寫道:
Hi 各位
想同大家收收料,近日無意中聽到Jeff自己玩/睇書果陣會發英文拼音,eg,佢見 n字會講na, na, na………
佢仲同我講,佢以為cat係k字頭,因為係發Ka音。
我冇聽過KV有phonics學,但係我亦冇參加phonics班。我問Jeff佢話係Ms Poon教,再問詳細d,佢又唔肯講。
請問你地知唔知其實kv係咪有滲透式咁教左小小 phonics

K2下至K3教應合適,他們有一定理解力及英文words,學得快d,有些中心也只收5歲起的kids學phonics.
KV教埋phonics就中、英、數都   

阿仔話今天dict. one to five.

有冇mami得閑問下miss究竟是否教緊phonics呢?
係就可省回一個course的費用,又不用出去學!
阿仔只是學了A-Z,因時間不合冇升班讀bl, pl...etc.
hooyot 寫道:
Dear all mum,

仔仔自從開始學One, 佢就會是讀字母的音, 似乎依家真係教緊Phonics.
[quote]
gracechung 寫道:
Hello各位媽咪
唔知kv係咪真係會教phonics?麻煩你地向小朋友打探軍情啦     
[/quote]

When?
chansc912 寫道:
hi,

有冇小朋友有興趣學游水, 地點在南華會, 時間星期日, 費用 $325 (1對2) , 因為1對1好貴($600), 所以想找多個小朋友一齊學.

chansc912

irisleung7:
基本上, kv train 小朋友自己做hw,不要人陪,不過,唔夠力擦乾淨,要人幫姐
我多數7點幾先返到家,他已做好功課比我check,30-40分鐘內完成,好少字要擦.
近日要默英文生字,只叫他自己背默比我tick,不用"陪串"
考試期近,咪温下syl. d內容law,有d小朋友冇溫都取90+至100分 ,不過,我不放心,會"陪温",亦想個仔有良好的備試習慣.
so,放心la,小朋友會自動波學習ga   

chansc912:
銅鑼灣太遠,唔啱我lar,不好意思!
chansc912 寫道:
gracechung, cyrus123,

南華會在銅鑼灣, 是暖水池的.
如再有興趣請PM我.
thanks!

chansc912

Laamma:
看來Lamlam是理科人材wor.   
阿仔都like計數,我吾得閑同佢玩,就出d加數同ws比佢消磨下時間
Pls. check PM.

yaumother:
做乜你唔問我 :tongue: [quote]
yaumother 寫道:
我都覺得長遠計,kv不會因學卷制而有所改變,因為政府政策實在成日變.
niki好叻

Elsamouse:
想請假外遊呀?若否,考試都可照常活動bor.
阿仔昨天話上週做了常識大paper,不知真吾真
mcheung 寫道:
the assessment will be started on today.......

[quote]
Elsamouse 寫道:
顧問
好耐冇見!
請問知唔知約幾時考大paper?
嘻嘻,想plan去旅行呀
[/quote]

Kittych:
原來相中的金盞花雖不是kv嗰盆,但同品種架,只是陽光充足同壯D,故開得大d。睇真阿仔嗰盆都幾好,只是奀DD。 不過,阿仔真係好關心幾盆花,成日比較邊盆大D

如果享受學券,KV下下受監管,咁d小朋友就會"更愉快"而"少學習",點會仲識寫咁多字,更遑論串字、句子同計數了。
要kv做嘢please gov't,不如日照舊專心教好�叻小朋友啦!

阿仔話做左"中文"大paper,但不知會否又混淆了"常識"

btw,上週阿仔比同學推跌,仆損了knee,今日仲痛,佢話冇 ,但仆穿左條PE褲的knee,要買套new的,唉!穿幾次都暖啦 ,下年又細了,好side.   
gracechung:
Hope Jeff get well soon.

Really?係咪free先
正是110碼!雖然已買了新的,多一套替換都好wor!
其實,我本想買大一個size,因110高點會仲買110碼?不過,佢抽左套110返來,又just make就收貨law,出年又再買
Pls. check PM.
‹ 上一主題|下一主題