用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁 ...
go

(不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁長,   [複製鏈接]

我買左暑假作業比佢做, 一日做幾版, 跟住由得佢玩, 過唔過份
我仔學校果本作業一早做哂, 我只係另外買左四本比佢, 點知比婆婆(我媽)話我遲左谷死個仔, 到底我係唔係有問題 ?? 因為暑假頭一個月返左幼稚園暫托, 之後三個星期跟左我返工, 都係要佢 "記得做暑假作業", 佢都叫做每日做左幾版, 如果唔做我驚佢二年級咩都唔記得哂 ~~

smile108  唔過份, support  發表於 13-8-26 16:33
   3    0    0    0

回復 Mighty 的帖子

咁有游過水 ... 不過咁岩上次個泳池有 便便 ....

回復 gram 的帖子

咁都唔會七個星期都切緊LEGO, 然後再高達。全個暑假除了學校暑假作業, 沒買任何補充。只是游泳﹑迪士尼﹑打機﹑博物館﹑看電視﹑電影﹑旅行....囉!!!!!!!我唔要求多, 一日做幾版姐, 如果成個暑假七個星期都係度 HEA 係度玩, 同 BB 有咩分別呢 ?? 而家好多家長都識得比小朋友得閒做下練習架, 乜你冇架咩? 小三小六要考 TSA 時冇咁辛苦麻, 你唔係唔知呀 !? 仲有, 佢小學 D 英文書, 唔係出面普通出版社果 D 黎架, 係 14 本故事書, 仲要開左學, 教一本先派一本, 唔係你話要溫就可以溫架 ~~

回復 kp_sin2001 的帖子

有幾多個小朋友唔返學會唔開心 !?

回覆:Mat_Dad 的帖子

所以呢,暑假唔係真係得個玩字架

回覆:kp_sin2001 的帖子

係架,好多人都中意返學架

引用:Quote:原帖由+Wincy0729+於+13-08-26+發表

原帖由 shadeslayer 於 13-08-26 發表
人地好聲好氣,受唔起不同意見就咪鬼出 po 拉。
講明不喜勿插,如果佢唔認同可以唔答!!答左就唔好介意比人插:;pppp:

karen55407    發表於 13-8-29 00:22

回復 cowmoon 的帖子

因為我要返工, 冇人睇仔, 所以佢有三個星期都跟左我返工, 之前四個星期都只係去左幼稚園暫托, 沒有參加任何暑期活動, 佢返到幼稚園都係得個玩字, 我比佢帶暑期作業返去, 佢一日都只係做到幾版返黎, 學校果本一個星期唔使就做哂, 所以唔算日日做唔停, 但係點解 d 老人家好似一未驚我搞到個小朋友就死咁? 暑期如果唔 keep 住, 再升上去就跟唔上, 以前我地讀書點會考咁多次試? 測咁多次驗? 默咁多次書? 而家 d 課程真係比以前深左好多, 而家小一既野, 等於我地果時三年班咋(我諗, 冇三年都有二年班) 我唔係要個仔好叻好高分, 我只係要佢跟得上, 我就心滿意足, 唔通咁都唔得? 仲有呀, 以前 d 年代, 好多家長都係屋企, 成日對住個小朋友, 又冇咩興趣班, 梗係成個暑期都 hea 住啦, 我咁多年都未試過上興趣班 tim 呀~~

我個仔冇考過任何學校, 因為第一輪自行收生已經收左佢, 完全冇要考學校既煩惱, 而且派間學校校風仲幾好, 同埋我唔覺得 K2 背左乘數表好傻, 正常二年班要做既野, 我 K3 已經預早做左, 有咩問題? 到時一次過背咪仲嚇親小朋友? 我個仔K3已經識乘數表, 一個月背識一個, 又唔會辛苦既, 如果二年班先一次過背哂 1-10 既乘數表咪仲辛苦, 平時我又唔會比佢參加任何活動, 放左學, 係學校既功輔班已經做哂所有功課, 返屋企就做網上功課, 沖涼食飯, 跟住溫吓書 HEA 吓玩吓九點零就可以上床瞓,  測驗考試前一個星期就冇得玩, 食左飯就要開始溫書溫到九點半瞓覺, 四次測驗四次考試成績都一定係全級頭五名之內, 當然最緊要上堂留心啦, 咪你返到屋企點溫都冇用啦, 我平時又唔會比練習佢做, 只係暑假做姐, 所以我覺得自己一 D 都唔過份 ...

smile108  最緊要係你仔仔唔抗拒學嘢  發表於 13-8-28 12:26

回復 shadeslayer 的帖子

如果佢 K3 真係識得哂, 唔需要二年班先臨急抱佛腳去背, 講真, K3課程唔係多野做, 當溫書比佢咁溫, 我覺得唔係問題囉, 一年班都有教好多果 D 三個一數, 五個一數, 十個一數之類 ... 到頭來咪又係乘數表, 點解有時間唔比佢預早學下呢?

smile108 發表於 13-8-28 12:29
教育, 根本沒有一個絕對正確的方法, 其實因人而異
冇錯, 所以我覺得預早學乘數表等, 唔係大問題 ... 因為我冇其他野可以教到佢, 英文我唔多識, 只係平時久唔久同佢同普通話傾吓計, 佢有時都會話比我知點講, 有時會問返我應該點講, 我只要佢跟得上, 唔係要求佢分數好高, 就算佢考頭 10 名都唔係問題, 都叫做跟到麻 ...

little_yolky 發表於 13-8-28 14:05
我只係擔心, 我讚咗佢, 佢以後都認為合格同100分都係一樣叻, 次次目標只係合格, 咁點算。 ...
其實唔係樣樣都係又讚唔係又讚既, 如果佢第一次你讚左佢, 你應該同佢講, "今次雖然係及格, 但仲可以再努力架, 仲可以再高分 d, 不如你試吓下一次再高分少少?" 慢慢黎, 佢成績就會越黎越好 ....

smile108 發表於 13-8-28 15:55
回復 shadeslayer 的帖子

可能是我理解錯誤? 還是你較愛用極端的例子? 從這裡我看不到樓主:超前介片

唉, smile108, 你當然睇唔到我啦, 我都唔識點答佢, 因為我都唔識理解 shadeslayer 講既野 .....

smile108    發表於 13-8-28 16:55

回覆:gram 的帖子

你話我超前,我又唔覺得喎,個個教小朋友既方法都唔同,我個仔 handle 度又讀得開心咪得囉:;pppp:, 人地睇左學唔學係人地既事,使咩你叫人唔好學!?我覺得開左呢個 post 好似比你係度哂命成個暑假都係玩冇錯,可能我方法係教錯,但係你既方法又唔見得係完全岩哂,講真,教小朋友方法冇準則,你有你教我有我教囉。。。

受到警告
shadeslayer 發表於 13-8-28 21:36
//你話我超前,我又唔覺得喎,//
係你話K3學小二的東西,又話 K2 背一般學校小二才背的乘數表,咁咪就 ...
//你話我超前,我又唔覺得喎,//
係你話K3學小二的東西,又話 K2 背一般學校小二才背的乘數表,咁咪就係超前囉。中文字有特定解釋,不是你話唔覺得,就唔係。早又要背遲又要背, 點解K3唔可以背?? 一定要臨急抱佛腳? 點解係都要二年級先黎背? 定係你唔識乘數表, 教唔到小朋友呀 !?

//我個仔 handle 度又讀得開心咪得囉//

我不能評論個別情況,可能你孩子與眾不同。我係評論這些行為/超前/拔苗助長對一般人來說意義不大,攞苦來幸,甚至有害。我個仔算唔算與眾不同, 唔需要話你知, 只不過佢好學, 識多樣野無妨姐, (同埋我唔識咩叫攞苦來幸, 我只有句成語叫 "攞苦黎辛", 但一定唔係我個仔囉):;pppp:

//
教小朋友方法冇準則,你有你教我有我教囉,//

車,咁做乜開po 問人過唔過份者,攞咩意見呢?你都識講啦, 我係問人過唔過份, 唔係比你係度亂吠架

gram 發表於 13-8-28 21:50
其實既然所有人都明白,只有樓主有自己看法,就大家停下爭論,無謂因此傷感情。其實我一路打,我都笑,我在 ...
你既然有心閃, 就唔好再係度搧風點火啦 .....

shadeslayer 發表於 13-8-28 21:57
Wincy0729 said:
"同埋我唔覺得 K2 背左乘數表好傻, 正常二年班要做既野, 我 K3 已經預早做左, 有咩問題".  ...
你要教英文唔該你自己開 POST 教啦 ... 我唔使你翻譯呀 !!!!

bebelee 發表於 13-8-28 23:58
gram,先多謝你之前常在此幫我們解答學中文問題,我看不過眼,我支持你。
樓主愈來愈過份,用「吠」來形容我們 ...
你呢 D 唔係睇唔過眼, 係盲目跟蹤 .....

回復 bktcc 的帖子

ok, thx

回復 siubbsw 的帖子

其實只要個小朋友明白點樣有乘數, 就會明白點樣計乘數, 市面好多書都係有教乘數係點樣構成, 我個仔就係咁樣學識左, 因為我地買普通話版, 間接比佢學埋普通話 ... 今年升小二, 所以乘數表對佢黎講, 完全唔係問題
‹ 上一主題|下一主題