用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要好英文語境,津小邊間好?
樓主: Fabi_c
go

想要好英文語境,津小邊間好?   [複製鏈接]

lui 發表於 17-8-2 19:37
朋友個朋友個仔,自己考入LS.今年DSE, 英文5**,其他科4-5。但肥左中文。我立即問有沒有$去外國?冇!我朋 ...

我覺得總會入到U, 以佢成績咁好,但可能入唔到佢想入的科或一些特別的專科,可否再自修考一科中文,只是取到pass, 佢的成績入U應該無問題,我都記得以前有位師兄,3科A-level 取A,英文好似C或D,但中文取F,唔知佢最後㸃

lui 發表於 17-8-3 10:16
你有沒有研究中文份卷?所以為什麼各校名校也騰雞?連DGS也開A level 以避一避?我的小朋友不會考DSE,但我 ...

你意思是現在的中文DSE同以前的A-level 或As-level的中文不同嗎?是因為多了很多文言文嗎?

se6b03 發表於 17-8-3 10:19
中文係其中一種最難學既文字,要浸出黎,無得速成。開頭輕視中文,上到中學先追就好難,加上又普教中,唔湯 ...

想問中學唔係多數中學也是粵教中嗎?因為oral和listening如用普教中,會更多人衰呢科

lui 發表於 17-8-3 12:16
對!

Sorry, 佢轉了平分,所以都唔係好清楚,係咪即係2係即是合格,但最低的入U要求是3?咁**又係咩,2、3有無**分?

se6b03 發表於 17-8-3 15:36
可能令你誤會左,我係指小學普教中。

我都超級唔鍾意小學普教中,但有時都無得比我揀
‹ 上一主題|下一主題