用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教大家如何控制自己情緒?面對孩子的時候 ...
go

請教大家如何控制自己情緒?面對孩子的時候 [複製鏈接]

聽完大家的心聲,我都想發表一下。

我自已都係偏向少帶亞仔出去同朋友gathering。雖然知道小朋友要多接觸社群,但朋友gathering這個方式暫時其實吾太適合。我顧得同朋友social,又吾可以在亞仔身邊同佢介紹新事物或教佢野。所以,我地多數都係同daddy一家人揸車周圍去玩,加一個月一次親戚家庭聚會及去學校的戶外活動。

最近因為亞仔開始溝通同脾氣都好左,又聽話左,我先開始嘗試帶佢同d好close好close的飯腳朋友出席小型活動,因為飯腳朋友的小朋友都係活潑型(不是a仔),gathering地點要有玩具/遊戲室果d,時間只有2-3小時,非常謹慎地安排。加上這些朋友個個星期都聽我講我亞仔的進展,佢地果d小朋友又吾係聽話,而且我個仔個樣又好cute,所以佢地都好接受我個仔,成日要我帶佢出黎,我先開始帶佢出去。

依家佢地仲話叫我地10月一齊去澳門2日1夜團(當然係兒童玩樂團果隻),我答應了,但都有d擔心,daddy又吾去。Big challenge for me....我要好好安排一下。

回復 5# apple~y 的帖子

我懷孕時同你一樣小心。

可以我有一個朋友懷孕時食煙,情緒波動,又話要跳樓,同老公成日罵戰,反而佢個女好成熟,好留意人地的一舉一動,眉頭眼額,歲半講句子及能表示去大小便,2歲前已自動戒片。

回復 2# xixi1218 的帖子

太小心...

回復 2# apple~y 的帖子

之前番普通幼稚園,巳經覺得個仔好另類
所以學校活動,親子活動都無參加
日常生活中尷尬情況時時有
*******過來人,好明白*********

我都等仔仔好似你個仔開始溝通,情況好些
再試0下去朋友gathering
*******雖然我仔A情況改善,但我開始擔心佢ADHD (因佢表哥專注力弱,比佢文靜都確診了)*********
‹ 上一主題|下一主題