用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 62網派位成績結果?
樓主: Karinachu
go

62網派位成績結果? [複製鏈接]

Re: 62網派位成績結果?

warsa 寫道:
請問知唔知柴天上午校ok嗎?

柴天上我覺得都ok.  

Satu, 但如果要將它與九龍塘學校比校, 我不知要比較那一方面, 所以很難給意見。 最緊要是你作為家長想要什麼吧!是嗎?

另我記得上年d 家長都話何耀全OK. 而且還貪圖升中入讀何耀全中學機會率較優添!

校舍舊不要緊, 其實內裡的很多活動室都曾重新裝修。 柴天上午校兩年後會搬去深井, 是全新校舍, 比現址還大。

你們不要嚇怕子女, 以為派了一間不理想的小學呢!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

satu,

其實你原先荃灣佢係乜心水先? 嗱~ 如果好似必必咁ge心態, 我覺得一早你就唔需要參加統一派位, 或者你只係填你跨區的心水小學便可以了。  要預備六年後入英中, 荃灣區如果係男生, 好似都冇乜英中選擇, 爭餐死, Band 1 就有; 如果係女生, 咁在現階段, 如果將來冇俾人out, 都還有很好的英中及Band1 中學選擇。

你真係好好諗清楚。 我對宣道不了解, 你要顧求孩子的能力啊!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

010 寫道:
宣道收生都好嚴,佢收得的小朋友,
應該都係讀得之人,
所以我同必必先講要佢諗真d囉.
唔好晒左一個機會.
其實等緊宣道後備位的大有人在嫁....

咁... 德雅都好嚴, 早幾年, 我同事個囡考到, 佢個囡真係好精靈架!
係第二輪派位, 佢終於派唔到最心水的沙田區小學, 但係派得唔算太差;佢最後都放棄德雅, 因為.... 入左去, 有排痛苦.... :-|

所以, 唔係人收就一定要讀, 最緊要睇下你整個家庭能否配合該校有關學業及活動的要求。 我有朋友個仔, 入左一間程度頗高的小學, 終於入讀三個月, 亞媽要辭工跟功課、默書、測驗....

哩個才是選擇的重點。 我唔知宣道係點, 所以, 都係佢自己考慮最實際。

satu 寫道:
t1st Baptist, 2nd TWGovt. 3rd Ma Wan Kei wai 4th Ng Kwai Ming am ! dont understand what's wrong of my choices !!!

因為你將荃灣所有大熱的學校都填上首四位, 明嗎? 尤其第二志願填荃官, 好多人揀荃官架! 馬灣都好多人鍾意, 但由於地點交通有不少家長始終都介意, 所以... 相對競爭可能細一點; 如果你放佢第二﹐唔知會唔會好d 呢! (我都係估估下~) 事實已定, 估都冇用。 :-|

講到尾, 運氣好緊要。

010 寫道:
Ma Wan Kei wai 已成為大熱,

雖知她熱, 不過唔知佢熱成咁~    我都喜歡馬灣, 但礙於遊戲規則, 所以我唔揀。

而且真的, 荃灣區大部份小學都很好, 總之求得一間自己沒有不滿意的可以了。一間幾好的學校, 如果配合不了孩子的性格, 也徒勞無功的。

柴天上我都喜歡的, 但是最令我猶豫的是學校要兩年後才轉址。現址對我很不方便, 由其要參與課後活動沒有校車的日子。 柴天上的學生表現很有自信, 自信為一個孩子的成長很重要, 我見由小二至小六的孩子都很outgoing, 不怕與陌生人交談, 有些還一群的湧上來主動出擊 (這是我三次參觀柴天上的觀後感, 當然學校會選一些 outstanding的來讓外賓見, 但outstanding 的都不少)。

柴天下一向非我所選, 因校址的關係, 所以實在沒有意見。

柴天上的增值空間很高,而且校長及各教師也很積極。 即使小兒被分派入此校, 我自己不會為此而不高興。 正所謂各家長的標準不同, 沒有人能為任何人解疑慮的。

以我沙田那位朋友為例, 當年她為女兒考德雅, 成功了, 但最後不讀, 原因何在? 為的是買一個保險, 因為區內心儀小學2間, 屬不過不失的3-5間, 完全不能接受的總還有。 由於被派了入一間屬不過不失的, 所以她放棄德雅, 若然是派了入不能接受的, 她的女兒應會入讀德雅 —— 這是我朋友考私校的取向。 那麼,需要考慮入私小還是留在荃灣區校的父母,你自己的心意呢?

我有朋友原先有100%把握入讀一所次熱名校, 但為了想搏一搏一間大熱名校... 搏輸了! 現在要叩門, 心情沉重。 若我是她, 我不會搏的, 這便是我!

mumu@

選校係多方面睇架!
全日制 VS 半日制
地點 (尤其如有更年幼孩子在家要照顧的話) etc.

[/quote]

mumu@ 寫道:
我話下年都轉全日唔緊要啦!佢話咁樣第時搬新校舍咪即係俾个仔做人開方牛咁話?因為新校舍Й都未確定.

我覺得你老公的想法...太...特別了!
哩度不少家長期待著新校舍, 有新的設備, 新的裝修設計。
「開方牛」? 哩間唔係新辦的學校喎! 只係搬校舍, 仲只係搬去隔離少少咋喎!

BookloverJ 寫道:
而且浸聯無精英班, 家長真係少好多壓力. 聽講伍上/下, 兩間官小都有精英班.

壓力係自尋的吧!

我都有壓力, 最好亞仔唔好入精英班。
      入左... 就有壓力嘞!

hehe22,

我好同意你的和應。

其實一路睇大家對浸聯精英班的爭論, 一直我也覺得不便插咀。
但看了hehe22說伍上的精英班是不谷學生的, 只是將接近程度的學生放在一起學習 (她的兒子是精英班的), 我便有所領會。

因為, 兩年前參觀浸聯, 該校長那時還是氣焰非常....。 她堅持沒有精英班, 但她吚吚哦哦咁... 唔知覆緊邊位家長的提問, 佢ge 答案其實反映左浸聯有將相同程度的學生放在一起的, 只是沒有確立明目叫「精英班」 —— 這是當時參觀的大部份家長所理解的。

已我所知, 浸聯小一新生要考分班試, 那又是為何呢? 精英不精英, 我們不要深究了, 總之小朋友開心, 成績也至少能達教署訂的水平(或以上), 校風優良。 開開心心, 各為其所。

第一志願當然係心水;
第二志願就該是買保險 — 派左唔會喊那一類。 千奇唔好係人人都話好想好想入的, 叩門也唔會有太多位的一類。(當然, 如果有人認為入左柴天都要喊餐飽另計)

咁樣, 如果第一失敗, 執返個第二。 可以放心少少。
然後再去叩其他學校的門。

哩個就係遊戲規則。 以前我考學能測驗, 大攪珠派中一, 咪又係咁玩。 我係油麻地區的, 如果只係將全區名校排頭三志願, 第一志願一派唔到, 實派入雞校 — 此區競爭大!  十幾廿年都係咁玩架啦!  :-|

gorilla,

開心或唔開心, 真係好主觀感覺。

我入到伍下, 開心到顛; 有人將伍下排第5、6志願, 派到想喊! So, what?  

但係我一早知道伍下的競爭唔大, 入到機會好高。
‹ 上一主題|下一主題