用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘St Jo vs九龍塘基華
樓主: marcus_bb
go

觀塘St Jo vs九龍塘基華 [複製鏈接]

Lilytseung 發表於 15-7-9 09:45

甘仲使諗 當然系基華 想問下觀塘st.jo系咪講緊宜安街果間

宜安街果間叫聖若翰。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

ok3 發表於 15-7-9 17:17

兩間應該唔同級數吧?!當然,如果考慮埋升中校網,則可能还可以比較一下! ...

升中校網係可以用「搬屋」黎解決o既。

fireenginebb  無錯  發表於 15-7-9 19:51

beagoodman 發表於 15-7-10 09:43

佢唔揀St Jo原因如下:
1.St Jo曾經有負面新聞見報,我唔想對佢有bias,唔會提供link,好奇的可在Yahoo搵到

2. 喺佢面目中唔夠一線。佢識得凡係st cat仔而有報的都收晒,當中包括一些其他直丶私全軍覆沒的。但佢地一有其他offer(唔一定係所謂一線名校),都會唔讀。佢呢個原因,我覺唔夠logical,但peer group有咁嘅情況,影響了他的觀感。

3. 既是私小,但又唔係頂級名校,照計注重'業績',對埋對'股東'負責,但佢搵唔到官方透明的資料

利申:我個係女,亦唔會再生,今世應該都唔會有直接關係,唔會捧場,亦唔故意踩佢,在我眼中,一間在觀塘屹立咁耐的收費學校,自有其可取之處,否則真係無人俾錢讀

1.  一早已經証實係流料,只係果張報紙無跟進報導者。我地圍內家長咪當故仔睇囉。

2.  我仔出身屋村學卷幼稚園,唔識評論。

3.  莫講話無官方透明的資料,連家長都無!但在選校時老師會俾家長知道仔仔的大慨
次弟及給予適當的選校策略,例如叫你自行SJC、抽獎時盡填B1校(呂X除外)
再填中學部之類。

學校咁多年黎都係咁低調,由未轉全日時每級六班,到轉全日後每級三班都一樣收滿。
咁佢的作風是否還是大眾家長杯茶。。。who cares?

JCMW 發表於 15-7-11 14:52

升中用搬屋地址去派,係會down grade, 至於計算方法唔清楚,姪仔今年升中派位就係跟地址抽!

呢個情況一般多會在兩個次弟中的邊緣人出現,而且「箭咀」亦並非
一面倒向下。

‹ 上一主題|下一主題