用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 區實時情況
樓主: commonpeople
go

48 區實時情況   [複製鏈接]

easiness 發表於 13-11-27 11:54
代朋友問, 自行落敗後(平田李兆強), 係1月大抽獎會怎樣擺位? 謝謝

如心儀平兆,只能大抽獎甲一乙一都選番佢,搏叩門時會較有優勢。

(聽聞今年六月藍田某間行六層樓梯的幼稚園有兩位同學齊叩平兆,
結果三條一的果位有得in,最後仲入埋;而另一位就in都無。要注意
該幼稚園係無派發有名次和分數的成績表。)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

德兆、藍循放二、四必成炮灰(隨機號碼前的話你第一志願早得啦),聖愛德華
放第二都有機(不過個人就唔多中意)。

官小好似放第一都未必抽到。

longyiu 發表於 13-12-3 10:26
今年官小有人15分入左

我是講統一派位。15 分入官小我覺得唔出奇,因為無左宗教分的影響,
正如 20 分有人入到兆強,甚至九龍城的協恩、天神一樣。

easiness 發表於 13-12-3 11:45
其實我都唔清楚,是否我唔應該叫朋友咁擺位?

我估基顯最少都要放第二,而去到第四、五位,就應該要放d比「觀塘三寶」好的三線
學校了。

除非有私校 back up,否則 48 網選校都要偏向保守。當然,如果肯拋開「藍田三寶」,
選其他一線尾、二線學校機會也應不俗的。

至於各學校受歡迎的程度,呢個表應該都能俾到一點啓示。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2673092

魚兒小寶貝 發表於 13-12-3 21:20
咦!我同朋友第二日去陳呂交表,個籌已去到90喎!

我估係文章的作者調轉左雲泉同陳呂。

另有關「觀塘三寶」可以睇睇:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2622621

idemily 發表於 13-12-9 10:41
各位好, 15分油塘基顯失敗(預料中), 現在很頭痛, 如何選排位, 心儀油塘基顯, 同平兆, 仔仔鐘意樂華天主教,  ...

自行無選到平兆,已失lll先機。既然心儀油基顯、樂華天主教,不如忍心
放棄平兆,以油基顯、樂天為甲乙一、二之選,再加秀天、聖愛德華、秀明等
二、三線學校為乙三至乙五之選?

idemily 發表於 13-12-9 14:20
回覆 奥脫福 的帖子

謝謝你建議, 但唔好彩首次選都唔得, 但去叩平兆時連頭3甲都無選, 會唔會連IN都無份,  ...

果個表應該係將雲泉同陳呂掉轉左;不過若偏好選番基督教/天主教學校的,
道教學校一般都唔會係心目中的果杯茶。

至於唔放平兆在頭三。。。其實由你在自行果刻無選到佢開始,個人認為已沒
有分別了。
‹ 上一主題|下一主題