用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真的收信了
樓主: 老虎狗媽媽
go

sfa 真的收信了 [複製鏈接]

Hope I will receive good news when I get home

原文章由 老虎狗媽媽 於 07-11-22 17:04 硐表

當然各有各特色。
但我有些朋友就話德望手法過份傳統(唔係貶意,請有些人不要對號入座)
中學亦未算最top

I got the letter. 我囝囝都係kv.

原文章由 appleycma 於 07-11-22 18:13 硐表

nicki,

恭喜妳,我還未收工,希望同妳一樣有好消息,我囝囝都係kv.

appleycma

咁咪又可以見番好多同學仔.

原文章由 charwes 於 07-11-22 23:07 硐表
By the way, 我個女都係 KV...其實我覺得 KV 教法同 SFA 好相近, 所以好多 KV 小朋友都考到 SFA...

[ 本文章最後由 gordon 於 07-11-22 23:17 編輯 ]

識得一個朋友, 佢囡囡讀緊p.5, 佢話p.1會有成4十幾人一班, 但到p.2時會剩番3十幾人, 佢話有好多頂唔順, 轉咗校, 所以我估, 佢一定會收曬餘下confirm讀st. francis既學生, 但頂唔頂到頭一年,就要睇自己.

原文章由 Helen'sMum 於 07-11-24 00:36 硐表
這我也覺得很疑惑 ? 不是親眼看到也不會相信 !!

tungtungma814,

仔仔其實就冇所謂, 傳統或活動都ok. 只在於我地掂選.

亦問過仔仔, 佢話st. francis ok, 所以已決定讀st. francis.

Good luck

Gordon ma

原文章由 tungtungma814 於 07-11-24 01:13 硐表
gordon,

咁你依家會揀邊間多D

SFA又太深, 我都怕女女讀唔上

而, 得4班P1?, 咁就唔係好知, 不過我朋友(應該係我仔仔同班同學既媽咪) 就係咁講. 不過我都同好多家長有一樣既concern就係校網, 知道shamshuipo 唔係咁理想, 自己住既校網亦應該唔會選, 到時又要再經歷有如人間地獄的生活. 我係話自己. 我仔仔不知幾enjoy d p.1 interview. 仲問我有冇?

st. francis 係一間好好既學校, 考到就唔應該放棄, 但都要考慮小朋友各方面是否ok, 我知好似港島果邊有一間學校收咗你小朋友. 間學校好傳統並好嚴, 我估st. francis都係咁上吓, 睇你自己覺得掂. 希望我仔仔有機會同你小朋友做同學啦.

原文章由 SandyWu 於 07-11-24 07:58 硐表

Sorry, typo mistake, 係 BAND ONE先口岩,仲有我都好想知如SFA真係收成300幾人,又真係有好多人CONFIRM讀,KUM咪唔止4班P1 因為4班就算40幾人一班,都係160幾人

[ 本文章最後由 gordon 於 07-11-24 08:45 編輯 ]

Congratulation. surely that you didn't make a wrong choice for your daughter.

原文章由 SandyWu 於 07-11-25 17:54 硐表

gordon,

Most of my relatives and friends suggested me to take
SFA because it is so difficult to get the chance and I will
give a chance to my daughter.  If she is capable, SFA is a very good sch ...
‹ 上一主題|下一主題