用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位有做過嗎?
go

各位有做過嗎? [複製鏈接]

Re: 各位有做過嗎?

我又多口搭吓咀,最好去黃大仙廟拜孔子,好靈架,我呀媽同我呀哥拜左,咁我呀哥就可以讀得上大學,我老公考升級試時,我又同佢拜左,咁又畀佢考到,到我個女喺入小學嘅自行分配學位時,我有同佢拜,咁就一次抽中左,到最近見就來小學開學,就帶佢去拜,順便謝恩,但拜完之後,我又發覺我個女喺讀書方面嘅吸收能力又強左喎,所以我建議去拜孔子囉,不過唔好唔記得拜黃大仙同廟內嘅三聖堂呀.加多一句,唔好話我八卦喎.

YY(芝芝媽咪),

Work,更係work啦,你唔係天主教米得囉 ,我呀女幼稚園嗰間係基督教嘅,依家小學嗰間係天主教嘅,不過最緊要係誠心喎.

其實黃大仙廟有三個堂,左手邊嘅係供奉黃大仙的,係最多人拜,中間嗰個堂就係三聖堂,係供奉觀音同其餘兩位神,所以叫做三聖堂,但我唔記得係邊兩位,最右手邊嗰個堂就係供奉孔子架喇,如果你去到真係唔知邊度拜孔子,你可以問吓啲職員.

我去黃大仙拜神嘅程序係,首先拜左黃大仙先,跟住三聖堂,跟住就拜孔子,至於祭品方面,好簡單都得,我好多時都只係上香咋,無買生果.

記得去拜時要揀個好日子才去拜,最好睇通聖,揀有宜入學嗰啲日子啦.

YY(芝芝媽咪),

其實開左學先至拜都得架,我個女讀幼稚園時,我都係等去開黃大仙先至拜的,不過依家讀小學才緊張啲,所以就喺開學前拜.

如果可以嘅,就帶埋蔥同芹菜(要有根的)一齊去拜.
‹ 上一主題|下一主題