用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 朗誦的疑惑,望有經驗的父母解答,謝謝! ...
go

朗誦的疑惑,望有經驗的父母解答,謝謝! [複製鏈接]

請問您們玩開朗誦的小朋友,您們一年會參加多少個比賽呢?  咁係會預時間在比賽前才練習,還是當恒常班一樣,冇比賽都照上堂呢?  因我沒有這方面經驗,所以想問一下,因為好像學樂器或唱歌,即使一年只有一次比賽,平日都要練習才可以進步,但朗誦好像有些不同,我見很多人是報了比賽才練習,我明白當然要練比賽誦材,但不比賽的時候呢?  還是一年都keep住有4、5個比賽?  所以all the way練習?
我小朋友k1, 我想幫佢報朗誦班、比賽。我不需要她拿獎考小一,但想試試若她有興趣、有天份,這個不失為一個很好的課外活動可以一直玩到大。所以我不想什麼比賽都報,想報一些有規模,不偏頗的。我知校際朗誦節最好,但是要5歲才可報,但一年只有一次比賽,又好像太少。始終朗誦不比樂器,沒有試考,朗誦若不表演,不比賽,亦好像失去了意義,因為學音樂都話可以自娛,但冇理由自己喱埋朗誦啫…

sorry,太多問題,因為真的不很明白,希望有經驗的家長可以回答,謝謝!
   4    0    0    0

謝謝回覆, 即是您們不會參加朗誦比賽的恆常班, 一年只參加一次比賽, 比賽前才準備, 是嗎?  多謝意見.

我非常同意孩子成長不應只規限在課室裡, 但有一些興趣真的需要努力練習才有進步的.  以您們的經驗, 朗誦是否不及學樂器, 合唱團或舞蹈, 能培養成一種興趣呢?

chris_lo  我地試過, 用小朋友上堂學的詩出去比賽, 佢都攞到亞軍(好彩), 最寶貴的不是獎盃, 而係試胆量  發表於 14-4-8 09:52

回覆 DoveCheung 的帖子

咁呢D要遲D睇下佢有無天份, 等學校發掘參加才可以.

回覆 MC1128 的帖子

係呀, 見到BK都好多人講參加一D朗誦比賽一肚火, 所以真的要小心選擇

回覆 hoihoima 的帖子

所以其實都幾, 2-3百一堂, 練習+報名費都差不多3千元去玩一個比賽.

回覆 JuiceMum 的帖子

咁您一年參加多少個朗誦比賽呢?
‹ 上一主題|下一主題