用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Form 1 BPS 家長交流區
樓主: LWsusanna
go

Form 1 BPS 家長交流區 [複製鏈接]

新中一暑假班已出左, 快D check 下時間有無問題
   5    0    0    0

我囡囡話穿便服便ok, 書未買齊, 欠 Science, 等個fd 比舊書我到時睇下花唔花再決定, 仲有d 咩未搞??

回覆 5# abc_hk 的文章

請問有無下列課本 :

English :

Three Adventures of Sherlock Holmes (Penguin Readers Level 4)
The New Windmill Book of Greek Myths

English Literature

Frankenstein (Oper 5)
Interactive Poetry 11-14

回覆 5# abc_hk 的文章

仲有 Integrated Science

Understanding Integrated Science for 21 Century 1A & 1B

回覆 17# tangko 的文章

Thanks for sharing, 我今日都訂左一本, 一樣10.34鎊, 另一本 'Three Adventures of Sherlock Holmes' 好似貴過係香港買, BPS 家長你們買到呢一本未, 知唔知邊度有得賣??

原帖由 tangko 於 10-8-17 17:05 發表

Chee House 件衫係紅色,短褲就所有house都係黑色,運動堂那天可以穿運動鞋返學,但對鞋必須主要為白色,衫就要上堂前先換。
仲有,去北角買運動衫前最好先打個電話上去睇下有無人開舖先好上去,它的營業時間並不準時的,去年我1 ...

我囡囡一樣入左 Chee House, 編左入1 k 班, 你地入邊班呀??

原帖由 agneshaze 於 10-8-21 09:09 發表
我女女補緊學研,係天后附近,就開學,想睇下有冇家長有興趣,同我女女一齊讀,想女女識多d同學嘛 ,女女比較靜d=]

如果只補數學一科想睇定d 先, 因為佢一向都有做開奧數, 可能這方便有幫助,囡囡都話想搵定一間全科補習的補習社, 你們有什麼推薦好的中學補習社?

回復 39# agneshaze 的帖子

咁你補開邊間, 可否 PM 我!!

原帖由 tangko 於 10-8-25 12:00 發表

好唔好就要睇小朋友用甚麼態度去上補習班,因女兒說補習社規定每位同學都要完成當天的工作紙才可離開,但有部份同學為求快些便互相抄襲。小女去年數學科在S1全級10名內都要補,因數學要多做多接觸新問題,只靠學校平時的習 ...
其中一間專補數學的補習社, 我終於打通電話有人接聽, 佢話逢星期四4:30 - 5:45 有位, 但我又怕撞課外活動時間, 如果再改下一PART 要 6:00 - 7:15分, 返到屋企要 8:00 , 食完飯先做功課, 咪要 11:00, 點決定? 請赐教...

回覆 53# tangko 的文章

Thanks for your reply.

都係睇定d 先, 囡囡話決定唔掂先補習喎....

回覆 55# 棨瑩 的文章

暫時只出左樂器的通告, 8/9 要交回條, 但未知在 lunch 後定放學後上堂, 另囡囡今日參加 choir 試音, 及 table tennis test, 你地揀咩樂器及課外活動??

回覆 44# connie_kam 的文章

Hi Connie,

我個女都係1k 班, 大家多d 交流, 其他家長未熟及未交流過.

樂器都唔知點取捨, 琴老師叫佢揀 Violin, 佢話好難, 情願選低音大提琴及單黃管, 你地揀咩?

外語

各位媽咪, 你地有無係學校報讀外語?楝左邊種外語呀?

當初我都担心囡囡由中文數轉英文數, 後來佢叫我放心, 佢完全明白, 而且quiz & test 成績都好好. 所以担心係正常, 要比時間適應.

原帖由 lindalowailing 於 10-11-9 12:28 發表
irisyan,

多謝回覆,Thanks!

各位有無英文及中文補習介紹?
‹ 上一主題|下一主題