用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
樓主: 天藍
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

AnitaHo,

我都覺得應該同學校反映下, 真陰公兩日
都要等成半個鐘, 企到腳仔都軟, 返到學校
又遲到, 真慘~

1/9個日我個區架校車都因塞車, 遲左20分
鐘到, 但姨姨就好有交帶打我手提通知我叫
我等耐少少因塞車, 今日就無交通問題校車
好準時到。

原帖由 AnitaHo 於 09-9-2 10:42 發表
我女架校車 9/1 遲咗30分鐘, 8:40am才上車.
今日9/2 仲誇!!! 遲咗40分鐘, 8:50am才上車, 實遲到 !!! :(

校車遲到, 校車姨姨冇电話通知, 呢2日都要自己打去問... no good !!!

傾下講下, 原來大家的資料(接校車時間 ...

icwlam,

昊藍同焯熹一組, 昨晚昊藍同我講話焯熹
同佢講好鐘意食動物餅, 佢地兩個仲一齊
玩~~

原帖由 icwlam 於 09-9-2 12:50 發表
真係no good 喎

我覺得妳需要打電話比基哥哥反映吓...

AnitaHo,

咁就好唔使等到腳軟~~

原帖由 AnitaHo 於 09-9-3 10:18 發表
icwlam & 天藍,

尋日話改8:35am上車... 今日又唔同咗架車,姨姨...好彩,我都唔信哂佢, 我都早咗8:20am企咗係到等.
哈...估佢唔到...架車今日8:25am就到咗..

希望之后都係咁呢.... :)

...

jk923 / all mama,

o黎幾日我都回覆唔到, 只上到bk睇留言,
唔知係部腦有問題定係bk有問題???

原帖由 jk923 於 09-9-9 17:04 發表
呢2日咁靜?

Chickee,

Long time no see la~
俊豪好嗎??? 俊豪仔係bk張相好型仔喎!

原帖由 Chickee 於 09-9-11 09:52 發表
早晨!
想問下低班各班今年各小組叫咩名呀?

我仔係第二組, 佢話佢果班分為 單車 A, B & 木馬 A, B。

其他班又點呢? (呢個問題其實係我阿仔叫我post上黎問下其他媽咪的, 嘻嘻...) ...

我同意你講法, 如打俾家長有d可早有d又遲
會好混亂, 照常時間會無咁亂。

原帖由 jk923 於 09-9-11 21:52 發表
反而我覺得照常時間放學重好,有時好難打晒比d家長話早d去車站等。所以好多學校,我諗除非好突發,否則會照正常時間落車。

jk923,

我有d 事想問你, 煩請check pm.
Thanks!!!

原帖由 jk923 於 09-9-11 21:52 發表
反而我覺得照常時間放學重好,有時好難打晒比d家長話早d去車站等。所以好多學校,我諗除非好突發,否則會照正常時間落車。

昊藍話係A組單車組, 亦係上午班第二組,
跟林老師~
昨晚昊藍係咁流鼻水; 同有少少咳,
今天沒上學, 在家休息

原帖由 hauyi_mama 於 09-9-12 23:21 發表
[quote]原帖由 icwlam 於 09-9-11 13:41 發表
焯熹同穎穎一樣呀... 如果無記錯呢穎穎都係上午班, 係咪呀?

巧怡都是上午班第二組單車A的小朋友,不過據學校通知 ...

下午班同學留意剛聽收音機未來
一、二小時內將會掛3號風球,
小朋友唔使返學。

原帖由 天藍 於 09-9-14 10:12 發表
昊藍話係A組單車組, 亦係上午班第二組,
跟林老師~
昨晚昊藍係咁流鼻水; 同有少少咳,
今天沒上學, 在家休息

多謝各位對昊藍既關心, 昊藍食左藥已
好好多, 無鼻水, 但仲有d痰, 今天要再
去覆診, 希望清埋d痰, 快d好啦~

原帖由 cheuklokmom 於 09-9-14 11:43 發表
卓樂都係 'tum tum' 轉組.  我仔昨天又係有小小鼻水 & 咳.  今都打算請病假等佢休息下.
希望昊藍快d 好番, 明天可以返學 la.

all mama,

昨晚個風好勁成晚係咁吹到個窗砰砰、
珀珀嘈到我成晚訓唔到, 昊藍同昊爸
就好好訓, 真羨慕佢地何時段環境都
咁好訓, 我係好醒訓既人少少聲音就
會醒, 仲要醒左有排訓唔到真煩~
個風又走左, 又要趕返工, 以家係公司
好眼訓呀))))))

icwlam,

多謝你通知我~
昊藍d感冒同咳都好番啦! 昨天都有返學~
近排d流感好犀利, 大家好好保重身體!

原帖由 icwlam 於 09-9-17 13:37 發表
天藍, 昊藍有相呀...   看呢條link先"睇"為快呀!!

http://hk.myblog.yahoo.com/sosingki2002/photo?pid=1878&fid=-1&action=prev

昊藍好返哂返學未呀?

我都想幫仔仔幫音樂戲劇班, 但同你地一樣煩
緊點帶仔仔返學同放學~
以家15/16都唔知同唔同仔仔報~

原帖由 子霖 於 09-9-18 23:42 發表
想報報音樂戲劇, 但係煩緊點帶佢番學.

我都係睇到仔仔通告, 25/9帶一個月餅回校,
無話帶燈籠同月餅圖片, 聽你地咁講, 今晚回
家再睇清楚先~

原帖由 chy1015 於 09-9-22 13:44 發表

泳喬真叻女, 我淨係記得28/9要帶水晶梨.
無留意到要帶圖片tim ?? 仲要帶花燈 ??
死lar, mud我睇d唔睇d ga !!
係咪28/9一齊帶?
咁中國服係咪30/9生日會先著? ...

jk923 / all,

星期三(30/9)學校派番個燈籠, 我都收到la~
我都好期待快d有得睇學校既中秋影片呀!!!

原帖由 jk923 於 09-9-30 15:58 發表

今日派左燈籠返黎啦,穎穎尋晚重唱左首普通話歌,佢話要拎住燈籠黎唱,又轉埋圈比我睇,我估係會錄影放上網。

我昨晚再睇番之前開學前張通告, 係話每兩星期(我想
即月中)前交回圖書 and report給老師, 如睇多個一
本書可自行影印張表格。
唔知我有無領悟錯到通告既含意, 如有錯漏希望各位
更正。

另想問下之前見學校有通告告知, 話家教會有出到會
員no.會寫係手冊上, 但今早我睇仔仔手冊未見有編
號寫上, 想問問各位已有編號未??? 因之前仔仔有幾
日病無返學, 我記得有開到票到補交到通告, 我怕自
己烏龍漏交到, 故想問大家收到編號未??? Thanks!!!

原帖由 muichujamie 於 09-10-5 18:33 發表
我記得應該係每個月中前將份report & story book交返去學校。

mimi666 / icwlam,

多謝你們的解答! Thanks!!!

原帖由 icwlam 於 09-10-6 13:30 發表
各位唔好意思呀, 這陣子很忙所以身為repeat K2 媽媽都沒有幫手解答妳們的問題...

有關""親子閱讀計劃" ... 不過我對official answer 都不是太清楚,  因為去年哥哥係平均一星期交一份(多過official requirement) 所 ...

jk923,

穎穎已有no., 但昊藍未有?! 今晚我再check下
睇有無先, 如唔係再打電話返學校問下老師~
Thanks!!!

原帖由 chy1015 於 09-10-6 20:02 發表

巧研手冊未有number wor ??

chy1015 / all,

我昨晚再check仔仔手冊已見有no. 啦~
網上問卷早前已做, 回條已交了回校。
早前見通告說會派兒童學習檔案, 但
要帶環保袋回校, oh~好彩你提下唔
係唔記得。
交通填色比賽我都無收到??? 唔知係
咪個個同學仔都有, 定係個別呢???

原帖由 chy1015 於 09-10-7 12:20 發表

尋晚見到手冊有number lar :)

chy1015,

昊藍有成日唱o黎首歌, 我只係聽到佢成日
唱"敬禮", "敬禮"有個動作做敬禮架! 好搞笑~
係lu~我都覺得填色比賽人人有份先公平, 昊藍
好鍾意繪畫, 成日都油顏色, 但都無份好失望...

原帖由 chy1015 於 09-10-8 14:15 發表

巧研又唱一首普通話歌,同大家分享吓,幾得意架 唔知有無聽錯歌詞,if any mama know what s/b right, 請告知 :

中國的國旗真美麗,
我們齊齊站大地,
我是那麼愛中國,
現在就敬個禮,
敬禮!

(第二,第三句聽 ...
‹ 上一主題|下一主題