用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進
樓主: PotterLai
go

小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 busy_penny 於 10-12-17 11:14 發表
KM PN競爭是否很大??小孩幾大要準備報名?

坊間好的學校有幼兒班不是很多。

競爭係大架, 不過唔及K1時報大
我大仔嗰年得1000個左右 (我月尾寄form, application no. 8xx)
聽講舊年已經有兩千.. 應該一年比一年多人
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 joyjoy815 於 10-12-17 22:27 發表

幾時都話你地好人...答得咁詳細...直頭將貴 blog summarize 左....

多謝你..
唔嫌我長氣就好喇~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 chikkee 於 10-12-19 10:00 發表

智慧媽媽小曳人,
你之前提到你的早教注重語言訓練(我搵唔返個post), 係點樣架?我仔都成2歲幾啦, 講野仲係好差, 想知點樣使佢表達好D呀..

小小分享啦~
始終係仔, 呢個仔講嘢唔算早, 大約1歲2個月左右先慢慢開始講單字~ 唔知係咪睇ybcr嘅關係, 佢肯讀字, 但唔多願講嘢.. 有一段短時間~ 我要揾字咭引佢講嘢, 包括"媽媽"
我地日日落樓晨運, 當中盡量加豐富嘅形容詞, 乜都講一大餐, 如果佢發音唔準, 要講返個啱嘅音 (唔好重複個錯嘅 e.g. "係ball ball, 唔係pall pall" ) 另~ 最好用少d BB話 i.e. "波"就係"波", 唔好"波波" (呢個我自已都係盡量做.. 成日唔記得!)
我相信咁樣做.. bb嘅發音會正d (阿仔讀N班時開學, 老師已經話佢講嘢好清楚) 同埋, 可以訓練觀察能力!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 marcuscyrus 於 10-12-20 10:40 發表
說話能力,除了環境,小孩本身的性格我覺得也有影響。
我自己2個仔,同一個環境成長,我工作關係,每天都有很多人到訪我家,年齡小至4-5歲,大至成人,肯定是見很多人又有很多說話溝通的機會啦,但哥哥性格係比較自我,喜歡自己玩,他要到2 ...

細嗰個一日對住個大嘅, 係易學講嘢d架!
我都好期待細仔講嘢! 佢e+好鍾意同哥哥玩, 一見到哥哥就笑!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 anita2904 於 10-12-21 12:16 發表
Hello 恐龍媽!!我都有追你o既post同blog, 有幾樣o野想請教你
我囡囡兩歲多o的,有睇ybcr同,之前諗住佢咁細個都唔會認得o的字,但係睇o左無幾耐,佢已經認得山同高字,依家第一本o既字佢基本都認到,反而英文字佢就唔係好 ...

我老公會响阿仔"扭"時先教佢pth~ 基本上只講廣東話! 我地自己半桶水, 唔想講錯啦!
其實如果你睇ybcr, 應該認到d英文架喎! 有無買d 生字書仔~ 咭仔睇呀? 恐龍仔之前好鍾意睇嗰d架!  其實咭仔仲可以玩分類, 小朋友睇得多就自然會認得, 迫唔嚟.. 慢慢啦! 只要家長能夠"教"得有趣, 小朋友就願意"玩"架喇!
我地無上sam sir喇, 我覺得~ 上一年都好夠, 之後自己再揾d好玩具就ok
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題