用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沒校車
go

沒校車 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

除屋企樓下之外,我報學校前會先問咗有無車到,無就唔報

屋企兩件,有工人都無可能湊到個大嘅返學放學!所以交通係首要考慮條件!不過阿仔K3時,我地由郊野公園旁邊搬咗去近隧道口嘅一個大屋苑,基本上有車到呢區就一定停站 ,交通時間相差20-30分鐘

不過每個人價值觀都唔同,有人每日3粒鐘車程都覺得無問題,但我地覺得休息好重要,時間放响路上係好浪費

自從細佬都上小學,就無坐校車,因為哥哥話校車姨姨惡,咁工人亦可一個帶兩個 (唔參加任何課後活動),再大少少就哥哥課後有活動可以自己放學返屋企

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

mytambb 發表於 17-12-21 09:09

可以送到其他轉車站?好好的學校一定值得。其實早起早睡精 ...
早睡早起當然好啦,只怕最終變成晚睡早起

樓主,可以計一計數,無課後活動幾點到家

然後做功課 (2個鐘?) 休息一陣、食飯沖涼睇書,9點前可以完成嘛?
兩公婆夜歸嘛?可以每晚花一個鐘時間响孩子身上嘛 (可以係對功課溫書傾計)

如果加埋一個鐘課後活動又會點?

我家同學校距離約30-45分鐘,但一有課後活動就好難9點前搞得掂
而返學唔坐校車,已經叫俾多30分鐘d細路瞓覺....

HK-MAN    發表於 17-12-21 22:10
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

HK-MAN 發表於 17-12-21 22:17
天未光,見到有幼稚園小朋友,一路行,一路拿住個麵包食趕住行去坐校車去九龍塘幼稚園返學,看見都心痛...

...
所以我話大家價值觀可以好唔同
我係健康作息嘅支持者,我自己搵工係近同開心 (所以成日見我上嚟吹水),大公司距離遠+返shift係一定唔會考慮(provide that我仲有選擇),再好嘅前途但放棄生活質素,幾好pay/遠景都無用!

其實,就係因為我返工近同輕鬆,我先有時間精神去進修,相信孩子亦然,唔夠瞓無精神聽書,攰到c返到屋企唔想做功課,整整下越做越夜,第二朝唔願起身...

HK-MAN    發表於 17-12-22 11:45
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題