用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間好?
go

邊間好? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

3間當中,可能TSL相對無咁"學術",無咁谷
三間都係好好嘅業績嘅學校,如果諗過插MCS,就一定係GH
當然,仲要考慮你係咪想阿女讀女校啦..

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-14+07:45+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-14 發表
yes...  咁我只會考慮sfa 同 tsl.

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,先唔好諗插班,因為要轉走的話唔難,但要轉好嘅學校,就唔係你呢刻能夠考慮嘅嘢~

但如果有朝一日試轉一間好d嘅小學,女仔,其實選擇比男仔多,亦較容易,e.g. SFA要考頭幾多先轉到LS/DB,但十名前後已經轉到天神/st Mary,想轉GH,全級2x都已經可以!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

lightingchung 發表於 16-6-16 14:10
為何要谷個小朋友呢。仲要係SFA入面考全级2X名內。
我有話要谷個小朋友咩?!

我叫佢呢刻唔好諗插班呀!個細路有無本事插班,睇咗兩次考試就知,做應該做嘅嘢(溫書、做齊功課),有能力嘅,唔駛特別去谷架喎!

lightingchung  錯引用,係比樓主嘅  發表於 16-6-17 10:05
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

beagoodman 發表於 16-6-16 14:54
整體SFA點會好德望?讀SFA足六年都好多人去唔到德望或同級或以上
唔可以咁講,除咗大家都係傳統教學之外,其他好多嘢都唔同,無話邊間好d
你大可去SFA網睇,數據詳細,自己定邊間相近比較好

不過,SFA畢業生傾向讀津中
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

beagoodman 發表於 16-6-16 20:28
看過了,唔計男校,很少能升上比德望好的。

況且去插名津又不是SFA的專利,德望絶對不遜色。

成績好嗰班走咗一轉,差唔多啦!SFA係男仔成績好d架!

GH當然係好學校啦~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

歸屬感當然重要,但呢樣嘢要以時間嚟計,係養出嚟嘅,我識一個女仔,佢媽媽想幫佢插DG小六,但阿女答:想同成班同學一齊經歷小六畢業,唔想中間轉校,於是,阿媽尊重個女嘅決定,最終,阿女中一入讀DG

我覺得呢d都係歸屬感,我地當年出賽,大家都好團結,點解會話讀SFA就無歸屬感呢?!小朋友係有感情架!佢地响一個環境長大,感情就自自然然養出嚟架啦~ 同學校workload重唔重、教得深唔深,無直接關係!

所以,插班與否,係未知之素,唔需要考慮呢點,除非真係鋪路入MCS,咁就真係應該去GH喇!
另,我個人支持就近入學嘅....
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題