用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 阿仔由早到晚都數數字
樓主: iamadc
go

阿仔由早到晚都數數字 [複製鏈接]

Chujai 發表於 14-11-11 10:08
我小朋友有類似狀況,被評輕微阿氏保加。我想問有無家長試過介佢地沈迷嘅野?會點介?

...
小朋友都係輕微既阿氏,當佢過份沈迷一樣野時e.g.睇新聞,世界地圖,國旗,巴士路線⋯⋯,我就會限佢每日只可睇20分鐘!我亦會直接講點解唔比佢睇既原因!當佢重覆不停問/講有關內容時,你可以輕輕答佢1,2次,佢再問/講時就同佢講,你問/講左好多次喇,我地唔再講呢樣野喇!但其實好難介得晒,只可以令佢地無咁沈迷!

Chujai 發表於 14-11-11 11:43
佢成日ABC123,中英文串字寫字,勁睇書。我諗緊好唔好俾學D學術嘅野或者學寫書法或畫畫,唔知會唔會幫到佢 ...
個人意見:如果小朋友成日串字寫字睇書,咁就應該去學D動態D既野!我就帶我小朋友去上社交班,之前有去過畫畫,不過佢唔like而家停左!亦會差唔多日日帶佢去公園放電!

我想問下大家,同我小朋友上社交情緒班既姑娘我小朋友有齊亞氏既特徵,但大陪份都係好既,記性好,背野叻,對數有興趣,只係社交弱D,所以就算佢真係有亞氏都只係好輕微!
但帶時我覺得佢係屋企既情緒上落會大D,亦會固執D!你地小朋友係返學或去街時,係唔係都會無咁固執呢?

我小朋友曾經試過好沈迷一本故事書,迷到晚晚臨Sleep前都要睇,係屋企時亦會不停講住有關故事既內容,我後尾就定左只可以逄星期三睇呢本書同講有關於呢本書既內容,咁佢都可以慢慢做到,而家亦只會好耐先拎呢本書出黎睇一次,但每次睇都仲會好興奮!咁你地覺得算唔算係屬於控制到佢既沈迷?

Chujai 發表於 14-11-11 14:39
我有上社交班加日日公園,只是諗緊好唔好加D學術野幫佢轉移沉迷
你係邊上社交班,我係灣仔呀!如果想轉移沈迷,你要睇下佢有無興趣,我仔好喜歡學台拳道,但亦仍然會好迷地圖呢D野!帶過佢學跳舞,佢又好迷,迷到行緊街都會跳返學緊既舞,最尾我停左唔比佢再學跳舞!所以我覺得佢地沈迷一樣野時,係要想辦法唔好令佢地過份沈迷,當佢地由沈迷一樣野轉移沈迷第2樣野,我地咪一樣好頭痕!

Fifi17 發表於 14-11-23 08:28
係,佢未夠一歲一興奮就撞頭,所以而家兩歲,老公見慣,覺得冇問題。
歲幾開始,興奮會咬人,大家以為佢出 ...

撞頭咬人呢D情況,而家仲有無持續?如果係持續性,咁應該要帶小朋友去check下!不如同小朋友去返睇開既兒科醫生到,將情況講比醫生聽,等醫生決定要唔要評估!

同你先生傾下,唔係自己嚇自己,發現/懷疑小朋友有問題時,要儘早解決!越早接受適當既訓練,對小朋友越好架!

回覆 Fifi17 的帖子

可以見醫生同醫生講小朋友情況,叫醫生寫醫生信去政府做評估!但在政府排期需要半年-九個月左右!想快D做到評估可找邁步兒童發展中心/協康會/小童群益會等私人評估!
‹ 上一主題|下一主題