用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ADHD加讀障的小朋友適合去讀寄宿學校嗎
發新帖回覆
樓主: Naughtymom
go

[英國] ADHD加讀障的小朋友適合去讀寄宿學校嗎 [複製鏈接]

Naughtymom 發表於 23-5-22 11:12
回覆 butterM 的帖子

你好,我現在正幫我仔報讀2025 Y9 和2024 Y8的英國寄宿中學,以下係我的list供你參考 ...

你好,royal hospital 依間我都睇過,你點解會簡依間做後備?

Naughtymom 發表於 23-5-24 07:07
Hello SamSam, 我揀佢做後備,純粹因為佢係non selective 的學校。

你可以都分享下點解你有興趣呢間學校 ...

我見佢有帆船玩,yr7規定要上帆船課,我囡有興趣,外語就有法文同西班牙文,咁香港有join 法文,識少少基本野,星期六早上有堂上,下午又有活動參加,都算充實
我都打算寫email比學校問下國際生多唔多,比率係點
你搵到邊間心水未?

Poyau 發表於 23-5-24 13:54
Royal Hospital School 日校生為主
全校約¼週末留宿 當中國際生應佔多數
香港內地學生合計佔全校5%國際生 ...

咁真係比較少本地人寄宿喎,如果成績係一般,有冇一啲寄宿比率高既學校推介?

Poyau 發表於 23-5-25 07:25
Stowe School 寄宿過七成
週末留宿平均約六成半
國際生兩成 週末留宿大部份為本地生

感謝你既資料,我會慢慢研究下

Poyau 發表於 23-5-25 12:37
Bedales Senior 名義上全寄宿有⅔
實際上星期六晚可歸家
EAL人數少於一成顯示國際生比例低

我搵緊y7 ,依間好似太少人

Poyau 發表於 23-5-25 13:09
Malvern College 寄宿差不多八成
寄宿包括 Weekly/flexi boarding
國際生有三成 週末留宿可能國際生多

但依間最低收生係year9,年齡唔乎合,但都多謝你提供左咁多資料比我
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊