用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗德貞女子中學
go

深水埗德貞女子中學 [複製鏈接]

想問問大家住德貞附近或本身係德貞家長可否分享一下此校的校風/成績如何。謝謝!
   2    0    0    0

推一推,可唔可以好/唔好都講下,做個參考。麻煩各位

peggy 發表於 15-9-13 21:42
回覆 小韋寶 的帖子

當年阿仔有同學入左德貞,她是B3生, 今年中四
你好!  想問問你仔仔同學佢係點既學生?  品行如何,我只希望小女唔好學壞,讀書但求中學畢業就算,所以想搵間校風較好既中學。

Nevergiveup888 發表於 15-9-14 08:19
B3 中是比较好的一間。
請問你係咪識人讀或住附近?  我真係好想知多啲作為參考,唔該!

peggy 發表於 15-9-14 17:29
操行唔好, 升上S1就開始拍拖, 早年係fb post 玩死倉鼠的過程, 上埋報紙

咁得人驚!! 我想個女入女校,但成績又唔多掂,咁點算好呀!!  佢讀女校都有拖拍?! 唔係同阿SIR下話!

Nevergiveup888 發表於 15-9-15 08:11
始终係B3校,不能要求太高。我有朋友讀緊,是很乖的!其实問題學生,真係間間都有!

...
我都係想個女可以同大部份都係正經既同學渡過中學時期,我都明間間都有好有壞學生,但若果入面日日都有大家姐收o靚,又吸毒又援交真係想唔壞都幾難。所以真係要問多啲口碑,我亦報咗名參加介紹日同埋會去下"等放學",希望呢間都係一個好既選擇。

SIYip 發表於 15-9-15 09:03
我仔band 1 學校中四師姐都拍拖,仲要係唔差嘅學生。有無拍拖呢個時代已經不能同乖唔乖掛鉤。如果小朋友係b ...
你真係講得好啱,我只希望盡力可以推到上b2尾,同埋亦做好資料搜集搵間純撲既女校俾佢讀完個中學

TwinWong 發表於 15-9-15 09:56
仲有間女校"潔心"黃大仙(樂富地鉄出口),
BANDING應該差不多,
朝朝見D囡囡返學都係正正經經
多謝你推介。
其實我哋選深水埗區都己經係跨區,如果再去到黃大仙似乎太遠,深水埗對個女嚟講遠之中都仲可以選擇。

MariaTsui 發表於 15-9-15 12:10
請問你是那一區???
我哋係葵涌區,你對德貞有認識嗎? 可否都指教下

hugub 發表於 15-9-15 17:55
我囝學校在徳貞附近,佢話呢間.. d學生好壞
想問你仔仔係咪讀崇真?點壞法有無具體情況等我知多啲。唔該☺

TwinWong 發表於 15-9-15 21:07
只供你參考, 潔心女子中學資料, 路途又真係較遠
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&ti ...
多謝你咁有心介紹俾我,要平衡校風、個女成績同返學放學路途真係唔容易。多謝資料,我會再多作比較同歡察。

cherriesiu 發表於 15-9-15 21:03
葵涌區2c-3a 好多選擇,不要去德貞咁遠,除非只想入女校,2c -3a 選石天,燕京,3a 選裘錦秋,校風不差。

...
我都有考慮燕京架,不過啲人又係講得好差咁,所以我先把心一橫想佢讀女校。但如果燕京真係唔錯既話都一定會考慮。
另外想問下石天係2C-3A架?? 因為我見佢呢間自行要求好高,話中英數要科科B先可以入紙,好似好厲害咁,搞到有啲嚇窒咗。

Nevergiveup888 發表於 15-9-16 08:36
好似整体來講,德雅比德貞差
其實德雅我都有留意,不過好似前面其他家長講,如果佢真係b1,我女又幸運地勉強入到,咁到時實會墊底甚至被開除。但佢又真係面臨落車既英中,佢實際係b1/b2有無其他家長可以講下多啲關於德貞和德雅兩間女校既資料。德雅係老牌女校但資訊極少,我都想多搜集資料。
888,

想問下何解你會認德雅比德貞差,可否再多指點分析。唔該晒,好感激!

penpen 發表於 15-9-16 09:41
正常學校information day都會搵乖嘅學生幫手,比最好嘅家長睇,放學妳去睇一日半日未必睇到d嘜,我日日喺 ...
penpen,
你住德貞附近? 真係見到好差呀?  

MariaTsui 發表於 15-9-16 11:23
德雅不會比德貞差,雖然只有一班中文班,但是用英文書,上堂用中文教,我反而覺得下次教學報告會有機會升返英 ...
德雅搬去邊?  佢宜家喺九龍塘逹之路

MariaTsui 發表於 15-9-16 12:33
待新校舍完工,應該2-3年後,會搬去,到時應該不在深水埗校網,因校內家長已收通告,上年簡介會也有講,好似要在 ...
原來搬到咁遠呀!  唉.....德貞又唔掂,德雅又難入又遠,咁點算好

cherriesiu 發表於 15-9-17 00:21
我住石天,裘錦秋佐近,d學生唔太差ok.所以唔去自行,大抽獎可以考慮下,燕京有親友在此校畢業,so far not ...
原來你住石蘺附近。我住葵芳,我都想知道裘錦秋/石天點,我問過朋友又話裘錦秋好差,搞到我都唔知點好,所以先想出區外讀女校。本區有兩間女校但都係超班俾叻女讀,如果裘錦秋/石天/燕京呢幾間又邊間較好?  唔該再指點下

QUINCY121HK 發表於 15-9-23 14:29
其實最好揀D中學係唔比出街食飯, 會安全好多.
當年我讀德貞,校方會將學業成績較差同品行較差嘅歸埋一班, 令 ...
想問你當年係已經搬咗未?聽講未搬前係算中上學校嚟。
‹ 上一主題|下一主題