用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 校車 變變變
樓主: lamlam2000baby
go

校車 變變變 [複製鏈接]

醒目開學勳章

都唔知要幾點上車,宜家我都要710上車,希望唔會再早啦,不過就$990一個月.
原帖由 Little_cy 於 10-6-4 23:15 發表
簡直係激到暈.. 一睇到要0755上堂... 就...........

係呢, 你地6月19會吾會番學校聽個講座呀

醒目開學勳章

我住杏花村,我可以老公車佢返學,不過都係坐校車算,可以坐一程咩?我記得個時講過冇單程坐,宜家更加冇啦,一係照比錢不過唔坐
原帖由 Little_cy 於 10-6-5 09:00 發表
polar
你住邊區...
如果咁, 肯定早過0710上車喎
所以我決定出年自己帶番學, 放學至坐

醒目開學勳章

我上年已經同老公揸車上過新學校條路,真係幾斜幾窄.
原帖由 Little_cy 於 10-6-6 00:37 發表
polarbb
今日打電話去校車公司問過, 佢 地可以比你坐半程, 當然照pay... 上落地點時間仲未定, 係頭站尾站又吾定...

我住得遠ai, 不過其實同你番學時間差不多... hee,  依加阿女坐保母車. 不過由於保母車放學真係好 ...

醒目開學勳章

所以我米話一定得,不過係要照比哂錢之 ma
原帖由 Little_cy 於 10-6-6 17:25 發表
問過比... 不過照比正價$

醒目開學勳章

真係唔知,我老公一聽到話冠中就話"唔係下!!!搵佢??!!"
我比多幾百過埋海
我老公話如果住灣仔附近又係兩個,咁搭的士重平過搭校車
原帖由 brian61950 於 10-6-7 13:08 發表
係咪冠忠食水深呢?
人地百德又係灣仔去東區四百幾之嘛.

醒目開學勳章

我都真係有D唔理解,其實我地學校校車真係比其他學校貴好多,我同人講要一千佢地都話"唔係化!!", 我都真係好想知重有冇其他選擇,點解學校要揀佢. 如果一年後又加價,咁我出年米要比千幾校車費??!!!真係過海都得.
原帖由 lamlam2000baby 於 10-6-14 18:19 發表

過往我們的校車都貴過人地好多啦,就以09-10年校車收費表最貴是香港仔線hk$710 今年則要hk$860
            柴灣線 hk$560   今年則要hk$990
大車與小車的分別,貴得過份,校車講咗一年校車要加價,又話不是最貴的收費, ...

醒目開學勳章

最主要原因係因為會轉用細校巴,我諗可能係16座位或20幾座位個D,唔可以再用大校巴,所以價錢要咁貴,不過冇辦法啦,都要搭,希望佢唔好年件加啦.如果唔係分分鐘貴過書簿費.
原帖由 sammili 於 10-6-15 03:20 發表
d車費好有問題lor,我家住灣仔,大仔讀聖雅各(銅鑼灣),同樣坐冠忠大旅遊巴,都係$400左右,而家灣仔去灣仔竟然要$770,差唔多一倍,仲貴過搭的士,真係冇理由lor ...

醒目開學勳章

我當初都諗最多貴 around $200,點知宜家差唔多係成倍,$1000校車費 學校又點止200人坐校車.
不過我都計過,如果佢真係用細車,例如當20人車,咁我這區$990一個月,咁一個月就$19800,扣除司機保母人工,油費(未包要定期check車錢,),我諗佢有幾千執,咁都可以明白,但這case係 for細車,如果佢用多過20人坐的車就真係食水幾深.
原帖由 brian61950 於 10-6-15 15:38 發表
唉!
我d暗黑思想又來了.....
一條數學題,假設坐校車的人有200人,又收貴了$400毎人,一年收十個月,
即 200x400x10=800000
八十萬呀,八十萬做乜好呢?

醒目開學勳章

其實大家又唔好咁激動,我相信學校當中同校車公司唔會有利益關係,我記得早幾個月前返學校開會,學校個時都講過唔係好多校車公司投標,可能因為條路難行同埋學校都問過家長有冇識校車公司可以介紹.我都覺得貴,個女返學一年要比萬幾校車費,不過我地又可以點,揀唔搭自己湊返學?一係搵一間又平又安全的校車公司介紹比學校. 其實我諗家教會都有參與揀校車,我相信都係揀冇可揀下至揀佢. 我唔係支持任何野,我都係要比錢坐校巴,重要比成千,我都覺好貴.
大家星期六返學校睇下咩情形至算,不過到時又唔會有家長出聲,大家只會坐响到聽.
其實本校真係好多學生搭校車,去湊放學就會見到,淨係我這裡chai wan都坐滿兩架大巴.
‹ 上一主題|下一主題