用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Form 1 BPS 家長交流區
樓主: LWsusanna
go

Form 1 BPS 家長交流區 [複製鏈接]

原帖由 kennyyctam 於 10-8-8 00:14 發表
其實你地可以去教育王國二手書個 Topic 睇睇,好多家長響個處賣書,
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=709

仲差本 Interactive Poetry 11-14 未買到.

這本書我在7月尾上網在英國訂購,10.34英鎊兼免郵費,為起都不用hk$130 (最後信用卡過數只收了128元多一點),比書單定價$195便宜了$60。大約10天就由英國以royal mail平郵寄到。不防一試!
因那本書在書單裏有每本書專用的ISBN9780435761813號碼可確認,所以不怕會買錯的。以下是我買那書的英國網址連結,只要在方格內輸入ISBN號碼即可找到那書,然後跟著步驟進行訂購即可。(剛剛check過,現在只需9.45英鎊,9.45x12.5=118.13,比我訂購時更便宜!)
http://www.bookdepository.co.uk/

原帖由 晴朗媽媽 於 10-8-13 11:45 發表
我剛剛訂購了,order confirmation上列出收9.45英磅.

真開心!大家都樂意享用我這個新發現呢!

上月中訂的書已在上月尾收到了。(大約10天)
可以用那order number 上網track 下已訂購的書籍,如status列明dispatched,即書已寄出,大約一星期內會記到。

前天我又幫襯多一次,買的是小兒及小女在british council中小學課程的課本用書,共3本書在英國文化協會book shop買要hk$620,(電話check過價錢)兼又係未有貨。現在這網站訂購,只需42.54英鎊,折合hk$42.54x12.5=hk$531,又便宜了。

原帖由 晴朗媽媽 於 10-8-13 11:45 發表
我剛剛訂購了,order confirmation上列出收9.45英磅.

恭喜你!又慳到錢了。

睇黎我都要找那網站書店的老闆傾傾至得,實行委派我做香港區總代理。

Just for fun!

Sorry, my daughter is not a S1 student. She is promoted to S2 this September.

原帖由 LWsusanna 於 10-8-17 10:13 發表
Thanks for sharing, 我今日都訂左一本, 一樣10.34鎊, 另一本 'Three Adventures of Sherlock Holmes' 好似貴過係香港買, BPS 家長你們買到呢一本未, 知唔知邊度有得賣??

這網站很奇怪,同一本書的價錢在前後一兩天可能相差一兩英鎊,我訂的英國文化協會書籍在訂購後竟然再減多4鎊幾,真激氣!
所以大家經此網站訂書時不妨睇多一兩天才落order,及對清楚價錢是否比本地購買便宜。

原帖由 kennyyctam 於 10-8-17 14:01 發表
做乜返學校? 有Function?
個囡就會返最後一日Pre-School.
仲要買運動衫--分派左去Chee社唔知乜顏色.

Chee House 件衫係紅色,短褲就所有house都係黑色,運動堂那天可以穿運動鞋返學,但對鞋必須主要為白色,衫就要上堂前先換。
仲有,去北角買運動衫前最好先打個電話上去睇下有無人開舖先好上去,它的營業時間並不準時的,去年我11:00am去到等了成個鐘頭才有人回來開舖。

原帖由 kennyyctam 於 10-8-17 21:15 發表

我個囡編左入 1S, Chee House,
佢聽D高年級姐姐講,話以前中一有精英班今年開始冇喎,唔知真唔真.

It's not true!

原帖由 kennyyctam 於 10-8-18 08:51 發表

即係以前都冇精英班定係今年都仲有精英班呀?

以前就唔知,自從新校長Wendy Ho上任以來都都冇精英班。去年迎新日有個家長太太見個女編入1K班,以為女兒被編入最後一班,即時在禮堂們口大哭大啼,註校社工岑姑娘都攪佢唔掂,最後要勞煩校長出馬向她再一次講清楚BPS並沒有所謂的精英班。
小女去年都被編入1K班,那位家長吵鬧一輪後,我和太太也有點兒不開心,但學期完結後,小女成績也在全級前列位置,證明校長並無欺騙那位家長。
在此提醒各位S1家長,在各科中,數學科都好多同學(肥佬),大家宜早作準備。

原帖由 agneshaze 於 10-8-22 16:34 發表
全科補習只係跟下功課咁,到中學冇乜用,我女個間數學補習係跟學校課程教架,用曾氏模式,每次都要學生做哂一份卷先走得,專操學校數,同奧數唔同架=] ...

請問是否KC Education Centre?
小女現在都在kc補數。

原帖由 connie_kam 於 10-8-25 01:16 發表
好唔好架?!因為我都想睇下D好既補習社

好唔好就要睇小朋友用甚麼態度去上補習班,因女兒說補習社規定每位同學都要完成當天的工作紙才可離開,但有部份同學為求快些便互相抄襲。小女去年數學科在S1全級10名內都要補,因數學要多做多接觸新問題,只靠學校平時的習作似乎並不足夠,所以從下學期開始就在這裡補數。兼且334新學制數學科是主科(core subjects)之一,唔及格便無緣升大學,如初中數學根底打唔好,到高中就漸漸唔知亞sir講嘜,好容易因此而放軟手腳。
另外,你說仍未買到的英文書,可嘗試翻看我之前的留言,登上那網站找找,應該大部份的英文書都可經那網站進行網上訂購到,不妨一試!

原帖由 connie_kam 於 10-8-26 00:53 發表
THX~我怕有d補習社會比學校功課既答案佢地抄.你咁講...係咪佢地既態度同埋質數都OK?係咪真係補左會成績好D?唔該晒

我講緊既係學生的學習態度,並唔係補習社,補習社唔會同你教仔教女。同學們如果肯多問多聽多做,唔多唔少都會好過嘜都唔做卦!
KC唔會理你學校教緊嘜,佢只會緊隨教統局制定的中二數學課程而印製自己的工作紙供學生不斷溫故知新。至於補左成績會唔會好D,這個不是1+1=2的問題,恕未能作答。

原帖由 LWsusanna 於 10-9-1 11:02 發表
其中一間專補數學的補習社, 我終於打通電話有人接聽, 佢話逢星期四4:30 - 5:45 有位, 但我又怕撞課外活動時間, 如果再改下一PART 要 6:00 - 7:15分, 返到屋企要 8:00 , 食完飯先做功課, 咪要 11:00, 點決定? 請赐教. ...

小女今個學期都是逢一及四由4:30補到6:00 (通常大約5:30做完份卷就走得),兼且我們家住九龍,女兒回到家中已是6時多了。你現在已知補習社的日期和時間已算好了,大可在開學時選一些不撞期的課外活動。記得去年小女下學期才去搵補習,結果有些課外活動要中途放棄。
女兒除了一星期兩天補數,還有一天在校內上大提琴班,另一天又上公文數,所以一星期只有一天可以放學即時回家,都幾辛苦。
校內課外活動唯有選一些服務性的活動,這些活動多數會安排假期時舉辦一些探訪活動。另有些課外活動多數在星期日進行,例如野外定向訓練等。
‹ 上一主題|下一主題