用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心好定大坑真光好?
go

聖心好定大坑真光好? [複製鏈接]

两間女仔讀都好好,名氣就聖心會大dd。
德育,老師愛心,校風,成績两間都一樣好。
升小機會真光大。
課程聖心深d,功課多d,谷d。
身邊人的評價,對聖心負面評價較多(聽過幾個個案,唔代表全部),真光就無咩聽過負面評語。
校舍真光好d

kongman 發表於 14-2-11 19:28
可以說說你聽到關於聖心的「負面評價」嗎?
只是個案,讀得開心的人一定占絕大多數。
講學校缺點會比人話唱衰學校,我唔想比人話我“別有用心”

jenjenny 發表於 14-2-11 22:17
兩間差唔多level,名氣聖心大些;但中學成積這兩年又好似真光稍勝一㸃;真光backup100%,聖心上面講解已十分 ...
聖心係港島幾間龍校入面算谷,當然唔會好似kv咁,但功課都幾多,幾乎日日都有功課做,週末仲好多添,因我見過d功課簿,k1已經類似有閱讀報告/感想,當然阿媽寫多,同埋一d抄寫簿定線條練習簿。具體情況希望現在讀緊的媽媽講下。

聖心一路上去小學,中學都谷同深,所以要睇下小朋友是否適合。

ValerieBaBa 發表於 14-2-12 23:10
我有個朋友個女讀聖心,話聖心谷得好勁,啲同學 K2 已經補習,攪到我朋友壓力好大(其中一個例子係老師投訴 ...
我聽到的聖心負面評價都係一樣,不過係多年前:老師向家長投訴,直頭同話你個女唔得,跟唔上,個爸爸好唔開心。但其實個女仔係好聰明的。前一排有個聖心post都係一個媽媽話讀完k2上學期退學,因老師投訴佢女女,話班上得佢一個唔明,好似係講緊組合數。不過佢都話大部分小朋友係讀的開心的。有興趣可以搜索下。

聖心並非唔好,只是每間學校都有唔同教學方法,適合可以讀的好開心,在入讀前了解清楚適唔適合自己囡囡好重要。
真光聽過好多次就係淺

Dada1115 發表於 14-2-11 23:53
Thx a lot! 我好想比阿女入讀,但又怕佢應付唔到。
如果是心儀聖心的,點解要怕應付唔到而唔讀?kv,學之園果d更深,也有很多小朋友讀的好開心,要相信自己的女兒的能力。
除非有更好offer,如果唔係好少人會放棄。
‹ 上一主題|下一主題