用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 培道小學
樓主: kkh2014
go

培道小學   [複製鏈接]

bon_bonny 發表於 14-11-10 13:35
今日交左留位費了。唔知將來有無機會同你細女做同學呢?

頭先同接待我嘅家長傾左一陣,佢話培道老 ...
雖然係咁講, 我哋都要裝備好細果個, 面試時都要好好睇睇。

我C6噚日都去咗注冊, 咪要交一個回郵信封既? 職員問C6:回郵信封係妹妹寫架?定係家姐寫架?

C6話......係我寫既。佢啲字真係相當醜樣。

kiekie 發表於 14-11-24 17:21
回覆 zanezane 的帖子

無咩見普通話人.
係, 所以小一普教中, 個個媽咪响whatsapp都叫晒救命。

llkllkllk 發表於 14-12-9 11:43
請問英文是否每天都有 net teacher?  小學是否沒有操埸做運動?  培小運動方面怎樣?  

以往培小有第二輪收 ...
緊係唔係日日有net teacher啦, net teacher 係教下會話同drama而已。

小學操場在天台。

運動方面無聽過好勁喎, 你小朋友運動方面有特異功能嗎?

大抽奬放榜後, 就會出叩門申請, 响網頁中叫做小一至小四插班申請。

lucia6119 發表於 14-12-10 14:15
各位師弟師妹的家長好, 祝在培道學習愉快 , 阿仔在培道小學6 年真的好開心, D 老師又很有愛心, 女仔就有培 ...
阿囝升中後適應嗎?
阿囡暫時小二都仲好開心, 但係比想象中忙一啲就係了。

lucia6119 發表於 14-12-11 21:17
回覆 little_yolky 的帖子

都適應, 不過中學是英中, 而且據聞阿仔中學程度深一年, 所以 英文科要努力,培道 ...
吓, 原來中學都有「教深一年」呢樣嘢...........係, 培道功課真係算少, 但就係越高班越嚴就是了。

goldvia 發表於 15-1-22 12:16
我想請問培道小學的英文水平如何? 英文堂是全英語授課嗎?
其他科目用中文授課嗎?
1. 我本人覺得英文唔深(相比較中文科程度), 英文堂老師儘量用英文授課, 不過, 你知啦, 見小朋友呆咗, 老師就會加D中文講解了。一星期有一堂net teacher, 唔知教乜的。雖然話唔深, 但乞衣女都唔係好高分

2. 中文用普通話授課, 本人覺得深, 唔係教深一年既深, 係老師要求都唔嘢少。但雖然中文深, 但阿囡又跟得幾好

3. 其他科係廣東話教。

goldvia  Thanks!  發表於 15-1-30 15:56

Yuchingmum 發表於 15-6-16 19:14

你分析得好中肯,我都好應同!我都係培中校友,也是蘇校長年代!
大埔有校車喇, 我都係住大埔, 不過係尾站, 6:55上車。

Yuchingmum 發表於 15-6-16 19:14

你分析得好中肯,我都好應同!我都係培中校友,也是蘇校長年代!
另外, 大埔有幾間幾好既小學, 但都係谷得好行, 寶校三間, 七成以上雙非人。其餘每間學校都有或多或少的雙非。至於中學網, 大埔只有五間英中, band 1A得兩間, 仲有一間直資羅中都唔錯, band 1尾-2有2間都唔錯, 但問題係, 學校太少, 雖然夠大埔友, 但北區唔夠位, 好多人落嚟爭。
僅供參考。

chacha001002 發表於 15-12-23 16:30
我都想知
不知道有沒有人答了。

培小只有P2是5班, P4-5是三班, P6兩班, 因為那些年學童較少, 所以收生較少。我們一般每班是30人以下, 我兩個囡囡兩屆都是約2X人, 各班可能有一兩個人數出入, 所以一班唔多人。小一有副班主任。

cocokan2004 發表於 15-12-31 23:51

Little Yolky, 你好,想請問一下培道既吸引之處是什麼?是愛心和包容和少功課嗎?  ...
功課的而且確是少的, 至於happy唔happy, 好大程度要睇家長了。培道的家長們都不是死谷小朋友做足100分的, 差的有, 好的有, 老師對小朋友的成績不會谷得太死, 唔覺佢哋要同學校跑數, TSA也沒什麼谷, 只是做練習而已。二線津校的功課肯定是多的。
至於老師有沒有愛心呢, 要惡的時候還是很惡的, 沒品的老pat pat也是有, 但相對比較少吧, 反正這些間間學校都是有的, 最低限度校長是好的, 這個很重要。

另外有一點, 是學校會俾好多時間小朋友適應小學生活。例如:小一沒有常識科, 因為希望小朋友讀少一科, 多些時間習慣小學生活, 因為學校覺得小一的常識真的很常識, 很多小朋友日常生活要識了, 不用特別教。另外, 一三五下午有功課堂, 所以專心的小一小朋友一般可以完成功課。學習量也是慢慢增多, 小一小二小三慢慢加多加深, 沒有教快, 小一小二上學期測考有讀題, 所以小朋友適應得好好, 只要家長不為分數同小朋友執著, 小朋友都是笑嘻嘻上學的。

有一次跟校車出學校, 同車有另一間私校學生, 兩校同學十分明顯的, 另一私校學生個個烏眉合睡, 無辦法, 功課太多了。

但你要注意一項, 培道測考默真係超多, 每學期中英各4默1考默, 2測1考, 數學小二開始3測1考。不過, 中文呀、常識呀呢D有範圍的, 就因為測考多, 所以次次範圍少就是了, 但你知啦, 英、數無乜範圍, 係累積的, 所以次數多都真係相當攞命, 好影響其他活動的安排。

cocokan2004 發表於 16-1-4 22:45
Thank you so much, very detail reply!! 有小朋友受唔住測考默壓力而轉校嗎?
我自己唔CARE小朋友成績, 但 ...
壓力? 如果大家有壓力, 我諗升中成績會好好多

其實我唔多去學校, 所以無接解太多同學仔, 主要係同班同學家長whatsapp群組聊天呻。我唔多覺小朋友為咗成績有壓力, 至於老師有無俾壓力? 暫時未收到過, 就算阿女某科測驗越來越低分(係10分10分咁底), 阿女二號默書唔合格, 都係收過老師電話, 阿女都話老師無話過佢哋。

轉校的聽過的都是轉去較好的津校(升中B1率高些, 或跨區實在太早頂唔住轉校等原因)。如果小朋友自律, 測考默是沒有壓力的, 因為範圍少, 相比其他學校, 功課真係相當少, 正如我都係細女升咗小一, 先發現原來測考默咁密, 大女時測咗我都唔知。

我想, 如果有壓力, 都係家長俾的壓力, 因為主科唔合格要留班的, 真係有同學仔會留班
‹ 上一主題|下一主題