用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 昇小後如何增加閱讀時間
go

昇小後如何增加閱讀時間   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-10-25 10:02
一般小學幾點訓?當九點。。。 所以時間係少。

相信佢學校有自己抽時間睇,但係時間唔多。校車睇又怕壞眼 ...
咁小學生睇書速度又唔可以用幼稚園生比。

我阿女既情況係:佢响學校小息/導修盡做功課, 慳時間返屋企睇。朝早返到學校時可以睇, 小息唔想做功課時又可以睇, 痾大大時又睇(呢樣成日俾我鬧), 刷牙瞓覺前如有少少時間, 佢都會睇, 另外, 星期六日, 佢習慣早醒, 所以又會坐响張床或自己走出廳睇(但唔即刻刷牙洗面喎, 所以又要俾人鬧)。總之係, 佢一定會預備果排佢鐘意睇既書响身邊, 一有時間就睇。

retriever 發表於 16-10-25 10:45
GOOD INSIGHT...
一年級時唔駛做, 二年級時30分鐘內, 三年級時食飯前(約一個鐘內)

大大時唔建議睇, 會影響大大, 造成便秘。阿細成日偷偷睇俾我省, 佢一知我突擊就即刻將本書丟入汚衣籃, 所以有時洗衫會見到本書。

ppmmbb    發表於 16-10-25 12:02

MrBeast 發表於 16-10-26 18:45
the acid test of 小朋友是否真喜歡閱讀:考試溫習小休時會否看書
考試溫習時段如果唔睇住佢, 佢會唔溫書走去睇閑書
‹ 上一主題|下一主題