用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學教科書分別
go

小學教科書分別 [複製鏈接]

siden 發表於 16-10-2 22:19
淨係課文填充供詞定不供詞,對學生的難度已經差天共地。
仲有數學題, 直問定轉幾個彎嚟問已經差好遠。仲有測考既量。考6頁同考10頁又唔一樣, 一個只需理解, 另一個兼具嫻熟。

siden 發表於 16-10-3 16:52
咪係囉。

本英文書係P2書冇錯ar, 但考試grammar出P3 上學期level, comprehension 出P4上學期level, compo ...
所以, 當年我去小一簡介會, 第一件事問老師:請問你哋有無教快呀?

如果有, 即閃!

Applecoong 發表於 16-10-3 14:19
明白了一些谷的學校和一些輕鬆學生的分別。但到小學階段的升中考試時其實全港考同一樣試卷。而試卷的內容照 ...
如果「學校」能令「小朋友」更聰慧, 咁補習社就唔會開到成行成市了, 仲多過地產鋪。我都有諗過不如退休之後開補習社, 可能創另一事業顛峰。

200904  不用等退休,現在就開  發表於 16-10-4 09:33

IloveJJ 發表於 16-10-3 18:15
咁我哋都係喎,一年只係兩測兩考,不是個個禮拜有默書,排名只計兩次考試的中英數常,無教淺考深的。我仔 ...
吓, 只計中英數常咁發達? 唔計體育、中英書法、視藝同音樂嗎? 羨慕啊!
‹ 上一主題|下一主題