用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫書溫到好激氣
go

溫書溫到好激氣 [複製鏈接]

happy_lavender 發表於 16-6-8 00:45
既然你不大看重成績,只求盡力便可,何不放鬆一點?無論做功課或溫習都讚小朋友多些,令氣氛輕鬆及歡樂一些 ...
其實有幾多家長真係只求盡力不問分數呢。老實講, 小學課程如果小朋友盡力, 合格甚至7X一般都唔會好難。但只有7X, C喎, 有幾多家長接受到? 所謂既不問分數, 係A頭定A尾啫。好一D既, 可能B頭都接受到了。你無見過有D帖, 家長話小一二9X分係好正常嗎? 依家好似平均分已經變成9X咁, 無9X分就表示無盡力啦。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-6-8 08:47
所以好睇家長想追求d咩同心態囉。

講真我接受喎,我d仔小一/小二都係 7/8字頭,但我唔太重視分數,反而著 ...
係, 我都接受到。要俾時間佢哋初小慢慢調節自己既步伐, 就算小三上學期初明顯退步, 都可以自己調節, 考試前追返, 上到高小甚至中學, 真係會輕鬆好多。

好似佢大部份同學仔都有補習, 佢就無, 所以乜都靠自己。上常識堂有D嘢書無, 老師講咗, 佢就係咁jot notes, 返屋企再整理, 佢話同學仔剩係坐响度, 乜都唔寫。呢個行為我要到中學先識, 佢真係從失敗中成長出嚟既火鳳凰。

洋蔥頭媽咪  叻女   發表於 16-6-8 12:57

Jane1983 發表於 16-6-8 09:15
回覆 little_yolky 的帖子

第一次見你堅讚個女
响佢面前成日要讚佢架。

我都係用你果招嚇個細既, 不過...........革命當未成功, 阿媽仍需努力, 佢只會視線範圍內見到我既情況底下溫習, 仲未做到自動自覺溫。

IloveJJ 發表於 16-6-8 10:10
係囉!我都覺得係,最緊要係態度同心態。我仔啲分數都係好飄忽,但佢溫習態度好好,好願意溫,所以就算佢有 ...
其實阿仔D數點解咁飄忽? 係咪老師有時出題比較陰濕? 我阿女都係唔攰得, 所以次次測考默之前一晚必須要8:30前上到床瞓著覺。

Jane1983 發表於 16-6-8 10:42
回覆 little_yolky 的帖子

亞細仲細,性格活潑,慢慢來。
真係唔明點解聰明過家姐咁多, 但可以懶得咁緊要。

happy_lavender  由衷地以為識晒嘛,咪唔溫囉。  發表於 16-6-8 11:58
Jane1983  聪明有本銭  發表於 16-6-8 11:42

Jane1983  聪明有本銭  發表於 54 秒前

聰明但語文唔好=無本錢

MASAYA 發表於 16-6-8 11:58
點解郭靖勁過黃蓉咁多,唔係無解既
其實我睇完都唔明白點解郭靖咁鬼蠢, 最後會武功咁高架。

happy_lavender  由衷地以為識晒嘛,咪唔溫囉。  發表於 1 小時前

但問題事實係唔識丫嘛。
‹ 上一主題|下一主題