用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑interview.你哋覺得点呀?? ...
樓主: freema
go

培僑interview.你哋覺得点呀?? [複製鏈接]

Re: 培僑interview.你哋覺得点呀??

不過等接小朋友時係小禮堂聽2位老師講解學校d嘢就有小小介意, 因為一個好似我老豆, 一d笑容都冇, 見到都有d怕怕, 另一個又木木獨獨. 
問仔仔仲唔仲意間學校, 佢竟然答:ok啦, 等我in埋cky先啦, in完我讀xx(佢本校).     

Re: 培僑interview.你

好像冇話過要2nd interview,  如果間間都要in 2 次, 小朋友都好慘.  

cosom 寫道:
雖然係新校, 政策較彈性。
但亦不能朝令夕改。
之前從未提過, 但突然又多個 second interview.

如果到時佢同我地講既嘢又唔對路, 又話改既話點算   
其實佢地in 小朋友都in左成45分鐘, 仲要second in? 今年真係比d學校玩死, 一係就個個約係同一日in, 一係就扮嘢.     

以我所知係有2輪申請, 但第2輪未必有得面試. 冇話要2nd IN.

始終都係新, 成效都未見就話改來改去會令好多家長冇信心.  而家比小朋友去讀自己都已經十五十六,未讀就亂七八糟點放心交個小朋友比佢12年.  

[quote]
勞媽媽 寫道:

rinapang 寫道:
2nd 面試,又考什麼?
我就覺得家長面談部份很無謂, 一大班人一起,老師問大家對學校理念怎樣,大家都說很認同(一定是認同啦,否則都唔報!),而當家長問起老師問題時,老師又問大家點睇, 如是者幾次,令我覺得帶討論的老師只在消磨時間, 沒有什麼看見與小孩有關係的地方, 仲有,一夠鐘就只做些簡單總結,如有2nd interview, 不如到時先見家長,問多些深入的仲好!

我都覺得佢地家長面談部份好搞笑.

ff_tt 寫道:
培僑看多人報, 難選就第二次面試, 培僑即是見一步行一步, 真是有待考究此校的管理理念. 各位家長認為如何?

佢真係突然話改變, 可能好多家長都會改變    , 講真將小朋友交比佢地12年, 如果政策日日改, 唔止家長辛苦, 小朋友都辛苦.  好多家長到時真係可能重新考慮, 因為成效都未有, 就成日變, 今日可能好,難免他日又變唔好, 變得唔好先來轉校又可能有困難, 寧願選過第2間好過. 拿小朋友當白老鼠, 佢唔心痛, 家長會心痛

Re: 培僑interview.你?覺得?呀??

AaronMummy 寫道:
可能佢地就係睇你覺得佢地點,佢地就係講D無聊野等你表現不快,你一有表情就foul得! 人地點會咁無聊呀! 700幾人報名呀...

只要細心想想,學校邊會話interview多round就多round,人地就梗係一早plan好曬,你不喜歡就以經代表你唔適合佢地,very local thinking,你都係找間傳統好D。再者,in多round代表intake更好,學生quality你都更放心啦(人地有心做?又講到人地好似no planning咁,好野!)。

我睇香港好多家長好似好開放,但係其實一D都唔係,要求多多,好似pui kiu呢D國際式學校,家長也要真正國際化至得!邊有聽過international school家長DD野就彈三彈四?一間好school就一定好有character,唔係你話兩句就轉。

重有,我睇好學校最緊要都係一樣野 -- 老師。

真正既開放, 係學校同家長雙方都要有要求,大家有任何意見都可以商議, 如果下下又係學校話頭, 就唔係開放啦.  至於其他直資學校好多都有2nd IN, 但係佢地一早話你知既哦, 唔係好似而家突然殺出來既哦. 我地最大反彈係因為佢話in完之後可以上website睇result. 佢由頭到尾都冇提過要2nd IN. 而家先又改變.

waisiuchuen 寫道:
就正正因為培僑是新校您們便有這樣的想法,什麼政策常改沒
有事先說明有第二次面試, 什麼沒有信心如有機會亦不會考慮等等不公平的說法.
有無想到是今年報名的小朋友實在太標青,很難篩選為公平起
見再加第二次面試.如換轉是其他名校有這樣的安排, 相信一
定得到您們的盛讚, 哇!xx學校真公平呀, 看到這麼多小朋友報名就作出面試的調配方法, 不會做任何事也一成不變,真希望可以考到呀....等等.   其實您地明吾明白我想講什麼.
好好想一想吧.

但你又明唔明我地既擔憂, 就係因為佢新, 信心仲未夠.  做家長既係希望個小朋友入一間學校可以順利完成12年教育, 唔好要半途要轉校.  無論係公司同學校, 一開始既形象都好緊要, 當然, 可能好多家長好似你好接受, 同樣都有少數家長好似我唔可以接受,  不過而家一早知自己接受唔到都好, 唔好浪費學校既資源, 早早離開都好.  我都希望培僑他日可以愈來愈好, 可以培養一班好既學生出來.  

Heidibaba 寫道:
But I like your registered name.  It really matches you:"麻麻煩"

我以為 mama=媽媽.   
anyway, 大家真係無謂吵, 相信個個家長都係想學校同小朋友好.  當初報得佢相信佢一定有佢既可取之處.  無論收唔收, 讀唔讀都好, 都希望間學校愈來愈進步.  我地好像愈來愈out of topic   

mamafang 寫道:
咁唔係咩?明明網頁裹最新消息寫得清清楚楚話係第一次面試(1st interview),都無話有第二次,雖然都無話到係無,但係人人都會當佢係得一次架啦,唔通咁容易嘅羅輯都唔曉咩!突然間又話2nd in,我理得佢mud野理由,總言之失驚無神就係唔啱啦,話咗係就係啦,呢D叫做原則,唔告佢咪偷笑lor,都唔明點解揀人咁simple & easy 嘅動作都話咁難做,無planning + 無嚟決斷力,都唔知佢第日點教細路,好似我同囡囡係supermarket買橙咁樣,好與唔好,靚與唔靚,一睇就知喇,都唔駛3分鐘係幾箱橙裹頭揀到20個啦,揀學生唔係仲容易啦,先睇睇佢住邊,家長做咩職業,再睇睇佢係咪讀名幼稚園,有無上過至top至貴嘅course,有幾多張cert.咁已經係質素嘅保証啦,先揀咗呢批同我囡囡一樣top嘅class先,其他嘅綠葉就無謂費神啦,嫌煩嘅話,求其抽籤咪算lor,抽中好彩,仲駛mud in 多次wor,反正其他家長都唔知架啦,最緊要做到得體,唔好令到我地D家長們鼓譟繼而離開,咁先至係上策ma,唔係咁都要教ha wa?好似家陣咁,吃力不討好,正一唔衰攞嚟衰,不過咁對囡囡嚟講都未嘗唔係好事,喂!有人受佢唔住話離開wor,咁仲唔係少隻香爐少隻x呀, 家陣囡囡機會大咗wor,我梗係選擇留低啦,就算要 in 10次都同佢死過,佢估我真係傻嘅咩...

我暈啦, 雖然我對培僑突然有2nd有意見.      但你既選校觀念有d問題, 哎...唔識講....有時如果有d嘢自己唔仲意就算, in 多10次對你對小朋友同對學校都冇好處. 何必要浪費大家d時間同資源.  比我就寧願花多d時間準備另一間學校既in.   另外我好唔認同你話選小朋友入讀易過揀橙    , 我真係想暈倒.  個個小朋友係自己父母心目中都係number one, top唔top唔係有幾多張cert, 交幾貴學費來衡量.  我對自己既小朋友好有信心, 就算佢讀既唔係好貴既學校同唔係拿好多張cert, 但我相信好多學校會收佢入讀, 比小小信心自己, 相信自己既小朋友.
‹ 上一主題|下一主題