用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考皇家鋼琴試升級問題
go

考皇家鋼琴試升級問題 [複製鏈接]

二四五級咁升上去, 定是三五八會好啲呢?
   2    0    0    0

ming2 發表於 12-8-21 22:48
其實幾多級咁考上去都唔係咩大問題...視乎番當時小朋友0既水準技巧而定...不過好多時四級考完都唔會考五級. ...
咁多數人係二四六八, 定三五八咁考呢, 因阿女有其他樂器試要考, 想儘量考少啲鋼琴, 但又怕考得少, 佢少咗動力學琴, 係咪最好三五八咁考, 因為如果考唔到槳理, 考到五級點都好過四級, 對嗎?

小豆媽 發表於 12-8-21 23:49
不如你自己想清楚,考琴係為左乜?
為考而考?為cert而考?為推動力而考?為測試實力水平而考?定係人人考 ...
小豆媽: & ming2
多謝你的答案, 你一連串問題引起發思考, 我個女仲係小學生, 係嗰種, 唔會主動練(除非教咗好得意歌仔), 但係可以迫下催下佢, 咁佢會練, 一路話難, 但彈到佢又會好開心, 就有多少少動力去繼續, 如果俾佢參加下比賽/校際, 佢又會好自豪咁去同人較量(話下人彈得"渣"過佢咁), 但以上係佢係鋼琴以外學另一種樂器既態度, 可能係老師有要求, 但相對起鋼琴, 佢就冇咁既態度, 但我唔覺得佢係無興趣, 可能係未遇到好既老師(我懷疑佢知道可以"hea"住學), 已經浪費了幾年時間, 都好似冇咩進展, 我可以不強求, 但不可能冇要求, 正如ming2所講, 動力唔一定來自考試, 可以係表演鼓勵

ming2  welcome  發表於 12-8-22 11:33

引用:Quote:原帖由+jollyma+於+12-08-22+發表小

原帖由 小豆媽 於 12-08-22 發表
其實大家家長分享吓。

我自己識彈琴,我個大女8歲,4歲半左右我比佢一對一學琴,不用半年,我已經知佢係「 ...
可能彈琴感覺會比較孤獨,又冇得同同學仔jam歌合奏,所以比較悶,我女都有同我講想學flute, 但我怕佢三分鐘熱度,見人學佢又學(事關佢有前科)。

引用:考三五八啦!二級冇用㗎!慳番D$好過,起碼

原帖由 jandtfamily 於 12-08-30 發表
考三五八啦!二級冇用㗎!慳番D$好過,起碼練到三級先考啦!
如果係咁,我就由得佢慢慢學下先。

‹ 上一主題|下一主題