用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Share joining playgroup experience!
樓主: janicelam
go

Share joining playgroup experience! [複製鏈接]

我同啊BJOIN過下面3間,

荃灣Cherrful 樂兒 - 係3間之中最差的一間, 地方細, 導師唔專業, 仲要收$250一堂, 真係一d都唔值, 當初之所以簡呢間, 係因為見BK d comment話佢好, 於是就信以為真, 原來可能係比佢d媒欺騙咗都唔知......各位要小心呀...

身心靈全能發展中心 - 地方大, 又有好多特別的教材同用具, 導師專業, 不過太難book, 要等d舊生唔讀先有位

CPDA - 地方不太大, 只可以講O.K. 玩具款式唔多, 導師O.K. 不過啊仔好鐘意, 全程都無喊話要走, 但想BOOK既時間FULL咗, 要11月先有位, 唯有再試下其它playgroup先....

黎緊仲會試多2間, 到時再上黎報料

原帖由 twllc 於 10-9-20 13:23 發表
上過starting blocks幼潛試堂,課室幾細,節奏慢 (可能因為逐個指導),遠。好處︰平

暫時响TT上左3堂,鍾意佢英+普,有唔同玩意︰唱歌、講故事、玩遊戲、室外活動。唔鍾意︰學費貴,俾按金同登記費、地點遠。不過好似自由活動時間越來 ...

Starting blocks我將會試呢間喎, 請問上堂形式係點架?? 教d咩?? 可以講多少少嗎??

原帖由 qqqmama 於 10-9-20 14:00 發表
請問 cpda 即係邊間呀?

你上yahoo打cpda playgroup就有佢個web site架啦.

回復 20# qqqmama 的帖子

我覺得唔需要太早同佢上playgroup, 因為太細, 佢辛苦時你又辛苦, 因為佢真係咩都唔知, 我覺得起碼歲半先同佢上會比較好d, 其實上playgroup我個人認為只係想比bb係未入學前懂得同其他小朋友玩相處同分享玩具, 令佢係一個開心的環境下學習就已經最理想, 學術上, 我覺得唔需要太著重佢夠竟學到d乜, 因為畢竟佢地都仲係太細......

我岩岩上完2個試堂啦, share吓先,

Baby Buddies (Tuen Mun) :

外籍鬼婆教, 2小時既playgroup大部份時間都係比bb自己玩, 途中有講故事, 手工, 玩吓樂器, 食茶點, 由於bb都係各有各玩, 欠缺互動性, bb與bb之間基本上係零交流, 因為都係各有各做, 而且玩吓又停吓呢個方式對於我個b唔係太適合, 所以我都無join到, 另外一提, 佢地d玩具好污糟, 好明顯好耐都無清潔, 我個b玩完第二日眼蓋生咗粒暗瘡仔.......

starting blocks :

試堂得3個b一班, 老師係一個上咗年紀的女士, 我諗都有50幾歲, 經驗係有, 但似健康院果d護士長, 我個b唔多鐘意, 課程內容玩下貼紙, 開下樽蓋, 行平行木, 食茶點.....教既野太簡單, 我個b個年紀(20個月)基本上已經識, 所以都係無join到........

原帖由 bbmylove09 於 10-10-5 22:12 發表

全部都係英文PLAYGROUP 定係多元智能PLAYGROUP ?

唔係全部英文pg, 多元智能定義係咩???

太好啦, 有咁多分享, 咁我唔駛晒時間去試d唔o.k.既playgroup....thanks

今日又試又一間, 就係荃灣愉景新城小冬冬 littleton:

地方夠大, 老師係鬼妹, 不過全程都以靜為主, 未能吸引小朋友的興趣, 講故事環節本故事書最唔掂, 本書太細本, 細過本雜誌, 我諗應該細3分一, 唔好講大人睇唔到, 小朋友就更加唔可能睇到個內容究竟up 乜.......欠缺趣味性, 最後無join到......
‹ 上一主題|下一主題