用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇喜歡星球的小朋友?
樓主: piglet0529
go

有冇喜歡星球的小朋友? [複製鏈接]

醒目開學勳章

亞仔五歲半, 看明珠台新播的宇宙探索看得津津有味, 有冇同路人? 次次去圖書館借書大半也是星球書, 已經借到去青少年部

1    0    1    0

醒目開學勳章

引用:我個女都係,熟晒每個行星同矮行星啲特徵,

原帖由 細咩咩 於 15-09-15 發表
我個女都係,熟晒每個行星同矮行星啲特徵,成日都話去火星住,佢開始迷太陽系嗰陣只係三歲,我而家就成日要 ...
黎緊有套火星任務諗住帶佢去睇, 不過近日佢有新興趣係研究高塔😜

醒目開學勳章

引用:My+son+7+years+old+likes+astronomy+and+m

原帖由 omg012 於 16-03-17 發表
My son 7 years old likes astronomy and mathematics but not drawing. He learns solar system, milky sy ...
我仔也是you tube 迷, 有些人説男仔很多也喜歡星球啦! 但我仔和你仔迷的程度同一般的不同, 不是六七歲的程度

醒目開學勳章

引用:提起星球,我個兩歲前後係超過星球迷,我買

原帖由 小曳人 於 16-03-18 發表
提起星球,我個兩歲前後係超過星球迷,我買埋大poster俾佢!

但如果依家問佢以前學咗乜,佢會話唔記得哂! ...
是期期不同, 但星球會翻dou, 再翻dou, 中間有迷過skyscrapers, 之類...

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 There+is+an+exhi

原帖由 omg012 於 16-03-20 發表
回覆 piglet0529 的帖子

There is an exhibition at HK Science Museum from 18 March to 25 May about LH ...
Thanks! 考完試帶佢睇下先!

醒目開學勳章

引用:我小朋友讀小一,除咗上述,佢對solar+syst

原帖由 Diamondtcc 於 16-03-20 發表
我小朋友讀小一,除咗上述,佢對solar system, 電子原理都好有興趣,但冇你地小朋友咁有深入認識, 但電子原 ...
依套玩具也不錯

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Diamondtcc+於+16-03-20+發表

原帖由 piglet0529 於 16-03-20 發表
依套玩具也不錯
天外有天, 同埋依家資訊發達, 物質豐富, 其實好多小朋友也可以好叻!  但有時仔會說班上冇人鈡意佢鈡意既野

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-3-20+19:03+依

原帖由 Rachelmummy2008 於 16-03-20 發表
請問在哪裡可以買到關於科學的玩具呀?
科學館及開比target外國人的玩具店, 不過驚人以為我賣廣告
我這套係網購一次性的, 也有朋友有依套是親友購自美國, 只是見有人提到電子原理的玩具想起仔舊年玩依套好happy😜

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

仔周時拎依套出來,邊來他的星球書

醒目開學勳章

引用:我個間唔使都攞出黎玩,當年chur我同baba好

原帖由 Diamondtcc 於 16-03-21 發表
我個間唔使都攞出黎玩,當年chur我同baba好耐,要我地買比佢
係, 好似成三百幾蚊, 都chur左一陣子, 爸爸係佢5歲生日先送比佢, 當年你仔有冇迷過太空館個恐龍展? 我仔那期迷地理恐龍, 個展覽大大話話去左十幾次, 那時仲有用工人, 他這星期同爸爸媽媽去完, 下星期説帶爺爺嫲嫲去, 再下星期說工人姐姐未去過, 跟著又repeat有兩星期冇同爸爸媽媽去, 最迷入面兩段片

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Diamondtcc+於+16-03-21+發表

原帖由 piglet0529 於 16-03-21 發表
係, 好似成三百幾蚊, 都chur左一陣子, 爸爸係佢5歲生日先送比佢, 當年你仔有冇迷過太空館個恐龍展? ...
科學館先啱

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 佢對恐龍,動物麻

原帖由 Diamondtcc 於 16-03-21 發表
回覆 piglet0529 的帖子

佢對恐龍,動物麻麻地,但佢近期對地理好有興趣,邊個風最勁?火山點爆?岩漿爆出 ...
他們應該是朋友😍

醒目開學勳章

引用:有呀,仔仔3歲多已經可認9大行星,可能睇得

原帖由 nasu 於 16-03-22 發表
有呀,仔仔3歲多已經可認9大行星,可能睇得多。
佢慢慢會發現得八大行星, 新的地球大亞哥去年發現暫時未有名稱, 跟得仔多, 我的天文知識也增長不少

醒目開學勳章

引用:我個仔都係曾經好喜歡星球,不過而家已經忘

原帖由 MewB 於 16-05-26 發表
我個仔都係曾經好喜歡星球,不過而家已經忘記U曬,佢d興趣成曰轉,不過都係環繞lego 和programming. 前個班 ...
我仔的興趣也周時轉, 但主要圍繞著天文地理, 依家逐漸多線發展, 相關的歷史及科學原理也跟著研究, 好彩也入手了不少相關的書籍, 佢識字多了叫佢自己研究😝

醒目開學勳章

引用:我小朋友有一陣子曾經好沉迷星球,現在轉移

原帖由 meowloo 於 16-06-01 發表
我小朋友有一陣子曾經好沉迷星球,現在轉移至氣象、地理和一些物理相關的知識了。佢地嘅喜好轉得好快,我都 ...
係呀!我成日都hea答因為根本跟唔到, 好似答: 係呀? 咁你再上網揾下? 好似係, 不過本書可能有講詳細的! 你睇下你果套XX書可能有講到喎! 😜

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+S-Kwok+於+16-6-4+15:04+編輯+

原帖由 S-Kwok 於 16-06-04 發表
我仔有的自己識睇, 上左小一後識字多了, 未必一定要我解釋, 有時仲串番我, 不過有時都喜歡我講給他, 我未比佢接觸periodic table, 也不知他喜不喜歡

醒目開學勳章

引用:我仔仔近排翻兜星球,难得班内搵到個同樣喜

原帖由 COLOURDAY 於 16-06-26 發表
我仔仔近排翻兜星球,难得班内搵到個同樣喜歡星球的同學,宜家成日痴人玩,可惜就來升小一,希望在新校都有 ...
好好keep住熟埋依個小朋友媽咪, 我仔小一, 他說成班冇人鈡意依的, 圖書堂有時會分享, 我仔帶帶下都改左帶的大路書, 雖然引導他後班上有不少朋友, 但最明白佢最friend的仍是幼稚園果個, 他們的天馬行空對答有時真的很妙! 所以我時常也相約那媽咪帶兩個小朋友周圍玩!

‹ 上一主題|下一主題