用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蕭漢森小學 有無蕭漢森同學仔, 一齊傾下 la
樓主: CathyDannyBB
go

有無蕭漢森同學仔, 一齊傾下 la [複製鏈接]

並無編班試的,  有小食部, 校車當然有保母啦....

原帖由 michellecheng06 於 10-6-9 17:38 發表
你地好, 我個仔剛派到蕭漢森, 想問一d問題

1) 有無編班試
2) 有無小食部
3) 校車有無保母

另,昨日去學校註冊, 巴士總站樓梯行落去, 剛巧放小息, 見到d小朋友由學校門口行出來轉去操場玩. 你地覺唔覺得有d危險.  ...

大家有無報名27/6去大埔睇熒火蟲呀 ?  我報佐1家3口去, 不過會唔會好似上次旅行咁, 因太多人要抽籤呢 ?

電腦卷還未派回 !  不過阿囡都話好難....

chocolate, 咁你小朋友合唔合格呀 ?

原帖由 Chocolate 於 10-6-20 21:11 發表
我都報了,希望大家都有一個愉快的假期。

請問各位家長知唔知下星期21/6開始,仲使唔使帶書返學???

今次一年級的電腦卷頗深,大家認為如何呢?

Chocolate

...

我個囡都係.....肥左....

原帖由 CathyDannyBB 於 10-6-22 14:20 發表
winchi

我囝得 29/70

校服既款係一樣, 但有小小唔同既, 就係"校徽"....

原帖由 michellecheng06 於 10-7-5 12:46 發表
原來大部份保良局既校服都一樣, 例如朱正賢, 佢地既運動服同蕭漢森係一樣架.....哈哈......我真係大鄉里.........

歡迎小一新生!  時間真係過得好快, 見你地忙於買書買校服開學, 令我諗番舊年我都係一樣咁週圍撲~~~

今朝去完學校個結業禮, 我阿囡有幸上台攞獎, 眼看一年來阿囡長大及進步了很多, 心裡覺得非常快樂~~~

放暑假啦, 要好好享受, 盡情去玩啦 ^-^

好似係有水機, 但學校已經無用啦, 自己帶水啦, 乾淨d.

原帖由 michellecheng06 於 10-8-23 10:21 發表
你地記得上黍報料呀.
我想問學校有無水機俾小朋友添水樽架. 我唔想買個大水樽俾小朋友帶返學(好重).

我囡囡都係升2D啊, 叫梓熒, 你呢 ?

原帖由 chingyiuma 於 10-9-1 10:35 發表
我2個女升上2D班, 有無同班同學呀?

但可惜她們相熟的女同學都唔同班, 只有幾個一年班的男同學同班, 幸好之前已向她們解釋, 做了心理輔導, 她們都明白, 很開心地上班房.

囡囡, 希望你們今年學習愉快. ...

吓 ? 我阿囡無講呀 !  佢只話班主任姓張, 咁係教邊科 ?

原帖由 chingyiuma 於 10-9-1 13:47 發表
唉! 呀女嗰班主任今日起要請一個月病假喎! (今日已是代課老師上) 一升上二年班就遇到這種事, 有d担心影響她們的進度

你小朋友幾年班 ?  如果得一二年班唔係咁好, 開學時潘太都話唔主張咁家長咁早俾小朋友帶錢返學.

我囡今年二年班, 我都唔打算俾錢佢買零食, 一來唔係好識d錢, 最重要係唔知小朋友買佐什麼來食, 唔健康呀, 都係自己準備好d.

原帖由 michellecheng06 於 10-9-2 13:31 發表
今日亞仔叫我明天俾錢佢返學買野飲喎, 佢話係個同學仔叫佢帶錢, 明天一起買野飲....如果係你地, 會唔會俾呀.....

我唔俾的話, 亞仔會唔會俾同學仔笑架. ...

你不用太擔心, 小朋友之間相處就是這樣的, 一時可以一起玩, 轉頭又可以吵咀, 這就是學習如何與人相處.

小息時是有老師在操場的, 放心, 我看這校之小朋友是很乖的, 如你有時間, 可以在小息時到校看看.

原帖由 michellecheng06 於 10-9-7 09:23 發表
亞仔尋晚同我講, 小息時俾2年班既同學蝦佢, 不停拉佢隻手, 我問佢點解同高年班玩, 佢話上次校車隊解散後, 2年班同學仔同佢玩"紅綠燈". 所以尋日小息見到佢地, 就想同佢地玩, 但高年班唔想, 所以有d吵架. 請問此校多 ...

家長入學校相信唔得, 但可以去出面既操場, d學生會出來放小息的.

原帖由 michellecheng06 於 10-9-8 11:36 發表
小息時侯, 家長可以入學校嗎?

今年間校車公司唔知點編排, 返學同放學比起舊年多成半個鐘車程, 我地住大圍, 話哂都係沙田區, 車程都要成個鐘有多, 小朋友真係好辛苦 .....

原則上是這樣分班的, 但亦會有些小調動, 是班主任告訴我的, 去年我囡班裹考全級第5名的同學, 今年被編到D班.

原帖由 michellecheng06 於 10-9-15 12:27 發表
我上星期與一位二年級家長傾談學校的事, 她說二年級編班是按全級名次分配:-
全級第一名 : A班
第二名 : B班
第三名 : C班
第四名 : D班
第五名 : A班
第六名 : B班
(將叻與唔叻既小朋友打散分佈各班)

請問你地 ...

飯盒送到學校門口就可以, 有人會幫你送上課室.

原帖由 kelvin_li1130 於 10-9-24 23:30 發表
我想問我小女下個月唔訂飯,因佢中意姐姐d野食多d,請問如姐姐送飯,又想等佢食哂後收回飯盒,請問姐姐何時及如何約阿女取回飯盒呢?怕阿女太辛苦,因她們書包都幾重。 ...

你囝囝好d未呀, 希望佢快d好番啦 !

舊年試過有幾日很多同學發燒, 全班得幾個人返學, 學校"軟禁"他們全日都不可以離開課室, 只可去洗手間, 其他高年級生亦不可進入..

原帖由 selina1109 於 10-9-26 23:10 發表
我個仔個班有幾個同學病,我個仔持續發燒,今日入了醫院。佢既同學上個星期又係持續燒到40度。大家都係叫小朋友多d洗手,保持個人衛生。

好快又要考試啦 ! 呢個禮拜要開始溫下書 .....

可以是但買一件, 穿校服裙都可以著風褸家, 唔一定要冷衫.

原帖由 kwanok 於 10-10-9 09:23 發表
我想問下冬季運動外套同毛衣外套都要買?是但買一件 ok 嗎?

去年小一是沒有測驗的, 高年級不知道, 我想你說的其實不是正式測驗, 不會有老師出的測驗劵, 只不過是作業內的評估紙但在課堂做, 當為一個溫習, 不計落成績表, 其實每個學期已有2次考試, 不必再加測驗了......

知道有些學校只有一次考試, 但加一次測驗, 都一樣計落成績表, 如同考試..

原帖由 yanlamma 於 10-10-15 18:06 發表
請問各位一年級的過來人, 測驗的模式是否好似平時d工作紙? 已默了多次書, 係米都要同佢全部溫一溫d生字比較穩陣?

順便將個討論區推返前d.

請不要在這裡向人取考試貼士, 搞壞風氣 !!!!!
‹ 上一主題|下一主題