用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 Asperger
go

Asperger [複製鏈接]

Re: Asperger

sorry, 我英文唔係咁好, 有無人可以大約講解一下faith所提既"有時或許會把高度敏感的孩子誤診為 asperger’s syndrome / autism ….兩者的分別(節錄自elaine 的 hgihlysensitive child 一書)"

thx 各位.

faith,
thank you very much你既資料!!
我想買一d關於呢方面既書,有無好提意?

faith,
多謝你既翻譯!

其實, 我係最近發覺亞仔好似唔係好識同其他小朋友溝通, (我呢個做亞媽既, 實在太過份, 日對夜對個仔, 依傢先至發覺)eg.到公園見到其他小朋友向度玩車, 佢只會企向一旁睇人玩, 我叫佢一起去玩, 佢好似好唔敢咁, 到人地走左, 佢先至敢走埋去人地玩....

另外, 佢一路都有番開playgroup既, 大概巳經有1 yr, 但佢從來就只係自己玩, 人地向度跑跑跳跳, 佢就坐向我旁邊玩自己玩既野....

佢語言能力好好, 超越2 yrs既, playgroup既導師形容佢既語言能力係非常出色, 但好內歛, 無應有既童真, 係一個極度左腦人....

我開始好擔心, 一個小朋友如果無應有既童真, 係一件相當可悲既事.....

我睇到你post出黎既"AS患者在兒童認知行為發展上的特色及特徵", 同我亞仔既好相似, 所以我想知多d呢方面既info....同時, 我亦唔係好了解hgihlysensitive child同AS有咩分別, 所以我都好想知...   
‹ 上一主題|下一主題