用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Del [複製鏈接]

囝囝系悉尼讀緊Year 10, 當初係佢自己想去, 所以so far到左果邊佢都適應得好好, 聽佢講其實澳洲gei high school gei功課都吾算少, 每日學校都有很多活動參加, 佢好enjoy學校生活......

我吾知道你想知道邊一方面gei信息, 你可以留言, 我儘量回答你.

wendywong032 發表於 15-11-8 14:16
唔該曬你!仔仔今年F·4,他自己想去澳洲讀,但爸爸比較傾向英國,所以都未有最後定案。就以澳洲來說,如果 ...
你囝囝今年F4其實就同我囝囝應該同年2000年對嗎? 我囝囝也是系香港完成左F3之後去澳洲讀Year 10....澳洲所有的中學都系由每年的1月到12月計一學年, 每一個學年又分4個terms(大致上1 term 1月尾-4月頭, 2 term 4中-6尾, 3 term 7月中-9尾, 4 term 10月頭-12月頭), 除左最後1個term放暑假大概1.5個月左右, 其餘3個terms之間放2個星期假.
所以正常如果你囝囝在香港完成F4之後去澳洲讀書gei話, 佢應該系要到2017年1月去讀Year 11, 但是在悉尼好多私校會在每個學期gei前一個term(也就是term 4)要求插班生提早入讀以方便適應學校gei生活和英文......
所以我囝囝就在今年gei10月頭去左悉尼讀書, 初初我都搞不清佢到底算Year 9 or 10, 之後果邊家長和老師同我解釋佢d提早一個term教下一年gei科目以方便到時候Year 12考大學時候有充分gei時間做準備溫習......

以我經驗和理解, 如果你囝囝去讀私校就可以2016年10月頭去讀Year 11, 不過以上只可能是悉尼私立高中情況, 如果其他州可能未必系甘.

回覆 manning2014 的帖子

囝囝依家系悉尼讀緊私立男校, 不過學校有boarding, 所以吾需要home stay......我囝囝吾系澳洲居民, 是申請學生visa去讀書gei,

回覆:manning2014 的帖子

囝囝讀緊Sydney Trinity Grammar School,我們揀呢間學校係因為有親戚小朋友讀緊,而且我fd係度教書……所以我嘅情況比較特別。唔好意思俾唔到其他學校意見。

‹ 上一主題|下一主題