用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真的收信了
樓主: 老虎狗媽媽
go

sfa 真的收信了 [複製鏈接]

剛剛都收到 SFA 取錄信... 呢幾句真係好吸引:

"本校的教學重點為資優教育,貴子弟經面試後,其語文能力及潛能是適合接受資優教育.."

但係而家就要諗放棄 GHS or SFA...:(

原文章由 老虎狗媽媽 於 07-11-22 16:32 硐表

其實都不用擔心到中學咁遠,因為話如果讀得掂gh,尤其考全級前十名,話好多好小學如db/dg/mcs都會收為插班生。

至於會唔會讀,真係要睇其他考成點,spcc/db等
但600大元就應該要乖乖奉上先! ...

之前一直偏向 GHS, 因為唔駛煩再搵中學, 但SFA信中所述有關資優教育同英語/普通話授課/溝通又真係好吸引.... 兩難局面...

原文章由 老虎狗媽媽 於 07-11-22 16:49 硐表

你鍾意邊間多d?

我知 SFA 程度一定比 GHS 高, 但係小朋友又要再 go through 一次升中程序, 我驚會太辛苦... 但係又覺得如果小朋友有能力的話, SFA 的確係一個理想的鍛鍊平台. 所以 12 月 1 日前真係要棟高床板諗清楚...

原文章由 老虎狗媽媽 於 07-11-22 17:04 硐表

當然各有各特色。
但我有些朋友就話德望手法過份傳統(唔係貶意,請有些人不要對號入座)
中學亦未算最top

By the way, 我個女都係 KV...其實我覺得 KV 教法同 SFA 好相近, 所以好多 KV 小朋友都考到 SFA...

原文章由 gordon 於 07-11-22 23:01 硐表
I got the letter. 我囝囝都係kv.

經過深思熟慮後, 我決定取 GHS 而捨 SFA, 12 月 1 日我不會交錢留位了, 希望可以將學位留給另一位小朋友...

原文章由 SandyWu 於 07-11-25 17:54 硐表

gordon,

Most of my relatives and friends suggested me to take
SFA because it is so difficult to get the chance and I will
give a chance to my daughter.  If she is capable, SFA is a very good sch ...

剛知道派位結果, 囡囡幸運地被派到第一志願小學, 我想我會放棄 GHS 學位了...

原文章由 Sammichloema 於 07-11-26 11:22 硐表

咁我個女會同你個囡囡一齊做校友呢!GHS見.

多謝你... 是瑪利諾.

SFA 是一所很好的小學, 早前我也 struggle 很久才捨它而取 GHS, 因不想女兒再 go through 升中派位的壓力, 不過既然現在得心儀小學取錄就放下心頭大石了...

原文章由 SandyWu 於 07-11-26 12:22 硐表

真"登"妳開心,我first round唔ok,but我已take sfa做back up,所以都唯有再等lucky draw,妳派到邊間小學呀

[ 本文章最後由 charwes 於 07-11-26 14:08 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題