用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 香港中國婦女會中學交流區
go

香港中國婦女會中學交流區 [複製鏈接]

Hi,

我是F2 媽咪, 中學唔再死背書勒, 這校主張 READ TO LEARN, 所以唔會派NOTES, 通常用實例發問, 要自己發揮的, 要識得表達, 都唔易架. 唯一可以做, 是讀熟D指定範圍攞分, 其他睇你自己斤量啦.

Hi Noel,

你就好啦, 個仔入精英班, 我女話F1有人同你仔個名一模一樣的, 叫他去查下吧. 遲d約你同queenie 出來傾計吧.

原帖由 noelching39 於 10-10-4 18:17 發表

Mona,

好耐無見!近來怎樣?

Hi Andyrain,

你話學校主張read to learn (from text book, 自己找重點溫)
唔駛太擔心, exam前一般會派上年份卷作quiz做, 唔計分的, 你便可看其模式了.

一般係無咩野睇, 但有些功課會在網上交, 有時用作老師通知學生資訊等, 會有event 相片睇下咁.

最重要是, 考試範圍都在網上出的, 要自己下載 (個別老師都會在堂上講的).

回覆 1# AndyRain 的文章

功課每班都有些不同, 但一般都多. 有個數學老師比勁多功課, 睇你好唔好彩.

會議內容應不會post 上網的.

數學, 電腦, 科學等book report 係要做, 到時老師會通知幾時交的, 書可自己到圖書館借.

咁涼都唔轉冬季校服, 想凍死人咩:;pppp:

學校話要到 12 月6 號才正式換冬季, 11月19日在校有冬季校服買, 不能改太早咁話.
為何不是按天氣而定, 有點不合理, 校方說會再考慮. 我覺得這學校後知後覺, 根本沒有替學生設想, 其他學校都相繼換了. 學校又沒設冬季運動長褲和外套, 真奇怪.

學校現放寬處理, 可開始穿冬季了, 但要寫家長信. 如你想先穿冬季,可自己去金倫或附近的華澧買(西灣河或柴灣). 但我小朋友唔肯穿住, 寧願捱凍, 怕比人笑wor, 激死!

學校現放寬處理, 可開始穿冬季了, 但要寫家長信. 如你想先穿冬季,可自己去金倫或附近的華澧買(西灣河或柴灣). 但我小朋友唔肯穿住, 寧願捱凍, 怕比人笑wor, 激死!

現在可穿冬季不用家長信啦.

一日測三科實在太多, 科科都要溫, 邊記得哂. 當然個個都是臨急抱佛腳啦. 而且時間好緊, 好多時都做唔哂份卷的.

回覆 1# ILMa 的文章

校褸不願意買都要買, 因為規定18度以下要著校褸, 否則記名.

IL MA,

係有件灰色運動衛衣, 好似男女都一樣的, 但幾厚, 好凍先會著. 運動服係冇長衭和外套的, 如天氣真的好凍, 可以穿黑色或深藍色運動衭上課.

考試範圍有講考咩架.
如某課的文言文註釋, 修辭, 共?頁四字成語等, 這些都可以溫. TEST result 會有全級分科排名的.

我想問點解d卷得30分鐘做咁少既(除左中文)??
佢地做quiz只有20 mins tim, 根本預你做唔哂, 咁先分到高下掛?! 我知嘉諾撒都是考30分鐘, 但份卷冇咁深羅!

原帖由 AndyRain 於 10-11-11 11:25 發表
不客氣啦, 我都無講d咩俾你聽, 因為其實都真係好多家長會/講座都係講呢d.

我仔好似無呢個6分滿分既數學quiz, 佢個d 我肯定有一個係35分滿分的, 另外仲有2個quiz. 唔知係咪唔同班, 所以老師自己出唔同既quiz 俾學生 ...

回復 1# AndyRain 的帖子

"之前做左既中史練習, d答案仲未傳晒俾佢對, 所以係test前仲有d做左既練習係唔知做得啱唔啱既. "

呢種情況經常會出現, 連數學科都係咁, 之前做既quiz 同練習, 都冇派返比同學溫習, 又唔知對或錯, 已經冇note可以溫, 咁叫學生點溫書呢, 真的需要改善吓.

回覆 1 AndyRain 的文章

我估是這樣:
英文 300
數學 200
中文 200
IH   200
IS   200
中史 100

共 1200

原帖由 AndyRain 於 10-12-1 19:45 發表
係就好呀, 我咁多科入面最怕佢科中史, 真係又多, 又難讀.
想請問中二會唔會比中一少dd 功課呢?

會, 但係又會多左集體 project 和讀書報告等.
我返去計過 d分數, 真的如我所說的.

原帖由 AndyRain 於 10-12-1 19:45 發表
係就好呀, 我咁多科入面最怕佢科中史, 真係又多, 又難讀.

‹ 上一主題|下一主題