用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資學校 學費減免問題
go

直資學校 學費減免問題 [複製鏈接]

hcpp 發表於 23-1-17 11:43
有啲家境富裕同學,用名牌袋返學,用 iPhone 14,放學去食好嘢,放假出入高消費地方,講嘢有啲過分自信/自 ...

當有人出世以嚟就係出入房車,飲水都係法國牌子,年年必換蘋果機,假期必到外國旅遊,已經習已為常,當我哋平民未搭過飛機,高鐵仍然要儲一星期飯錢既時候,好多時佢哋所講的未必係炫耀,係好自然咁講既,但係第二個聽落就好響耳。

叫仔女唔駛自卑唔駛介懷,做好自己。

rhung 發表於 23-1-19 16:26
我都係咁教我的孩子。佢地家境富裕是他們的事,做好自己便可,佢有錢又唔會分啲俾我嘛
...

暫時未遇過以上情況,個個都十分低調,依家d小朋友咁醒目。

LeeCC 發表於 23-1-19 16:46
曾有同學仔自稱富二代

大人都有認屎認屁喇,何況小朋友呢?

10090 發表於 23-1-19 17:08
富二代只需要做個懶惰的人,唔好做生意,齋吃喝玩樂,基本上都可以有富三代四代的
...

有啲一窮二白都係懶惰得出汁,嫖賭飲吹樣樣齊不求上進大有人在。

香港人都係面子至上,其實亞女之前間中學d同學埋堆有互相交流屋企住喺邊度,有幾多間屋幾多間房,攞住邊兩個護照,諗住中幾外走,都有傾父母做咩生意,屋企養幾多只狗幾多貓都傾,仲有個講邊個名星代言既「哭池」父母-次過買左十隻包包送人。同學住係九龍塘獨立屋去佢哋屋企玩有司機接送至屋企樓下,我女覺得唔係炫佢哋係自然的生活圈,依家都保持聯繫唔仲對於我自己家庭只有中產又會自卑?又會覺得炫耀?唔會喇。

cafeva 發表於 23-1-23 13:25
末搭過巴士係咪欠缺生活技能?點會係炫耀

你咪話唔真,有個同學屋企父母係內地設廠,靠姐姐同本土司機照顧幾個小朋友,佢有次係街迷路,司機趕接送其他細佬妹,佢行兩個鐘返屋企,(emoji)。

Mchacha 發表於 23-1-23 13:43
其實學校收生嘅時候點樣去知道邊d學生需要補貼呢?靠睇居住地址嗎?

從父母職業欄上估,從地址上估,從面試中交談幾句點到即止已經估到八九成,有啲直資好鐘意收公務員學生,當兩個學生一樣成繢,甚至乎差一分都有機會揀有資源培養嗰個。

LeeCC 發表於 23-1-24 08:10
所以認識的家長都應該係舊制下的公務員,年紀都唔細

現在讀初中高小的子女可能都差不多最後有津貼個批? ...

新制公務員無得津貼我真係唔清楚,都叫工作穩定收入。
‹ 上一主題|下一主題