用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Kv 對銜接小學課程有幫助?
樓主: sugar1redbean
go

Kv 對銜接小學課程有幫助?   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-12-13 13:10
Target 津校,又唔係名津,更加唔駛讀收費學校啦,嫌錢多,另當別論

我自己不少朋友讀緊名津的都讀私幼,如有一個的女讀緊 Maryknoll 細女系必收生啦…但依然會選讀返kv..因為,大女讀完kv入小學,銜接得十分輕鬆,且大女在kv學習到不止是知識,仲有品德教養等,懂小朋友發展的都知3一6歲系其好多習慣,品德培養的重要時期,教育不好就好多改變返。
所以,好多就算唔系錢多,慳慳埋都俾小朋友讀好的幼稚園的,唔系target 津校就唔使讀付款幼稚園的。

jennylady 發表於 21-12-14 01:48
我仔根德畢業,上小學跟得好好。
小朋友會係我放工前自己完成功課
手冊寫齊

我小朋友都系。見其它同學。寫手冊都寫唔掂,日日問其它家長。你就會感恩讀左kv..

PTL_L 發表於 21-12-16 11:12
德育培育,其實間間學校都有做,唔係某一兩間特有!$7000-8000仲唔係錢多?另外,朋友住邊區?其實唔駛特 ...

德育培育,間間有,但間間教出的效果都不同。
你小朋友有無讀過kv?(你講到要7000一8000元讀kv,就知你無讀過)
唔知你有無體驗過學校教到幼稚園的小朋友從小回家會自動波: 做功課,做完功課會自動收拾書包;準備第日返學的東西;知道將會有評估會自己溫下書, 從小明白學習是自己的責任,明天要帶咩回校自己負責記得回家準備(幼稚園仲未有手冊寫,但訓練到小朋友上課專心,記得要帶咩,為自己的學習負責)。

這是kv教懂我小朋友的野之一..良好的學習態度和習慣。
不知是每位同學都能培養到,但這就是我孩子從kv學到的。
除外,雖然家長也從小有教孩有禮,懂同理心,但老師教的更深入其心,令佢知規矩,懂禮貌。
我無期望kv教到我小朋友懂飛,能言善辯,弄十八般武藝,但 一個3一6歲的小朋友,能做上面我講的,我已好滿意了。
ps,這只是一位kv畢業生的家長體驗。喜歡可參考。喜歡讀咩學校,真好個人,人人性格不同,家長更不需理會別人講乜的。

yhchanchan 發表於 21-12-16 11:49
好同意你講法!其實只係個別家長打算入學,想參考吓用家意見,咁又有個別用家樂意分享,都唔明點解有啲人咁 ...

系呀…近年唔知點解見網上有人好故意咁唱衰kv..當年入讀kv時都有睇過網上d人講的野,但自己小朋友讀完,真心感到學校好(適合我小朋友)。
其實,網上咩人都有,好多人講野都唔會有責任的,講野的目的系咩,只有當事人知,不能盡信。
見識過,有d人講到間學校好差,但轉頭又入讀的人都不少,口裏說不,身體最誠實。

所以,做家長都唔好盡信別人講乜啦…自己才是要為自己孩子負責的人,選認為啱自己家庭的就最好。
就算別人講到某校能教到孩子會飛,十萬一年,無咁能力去供讀,都唔啱其家庭。又或,有人講到間學校差到無人有,但理性考慮下,點解間學校咁差仲每年咁多人報考入讀,仲要有5一60十年歷史呢...找啱自己孩子的就好。
ps,無一間學校系最好的,無論讀邊間,家長都要為孩子的學習負責返的 ,不能全推責任推給學校。

PTL_L 發表於 21-12-16 11:58
Sorry,我2個小朋友都冇讀過KV,但冇讀過KV都一樣培養到你所提既情況。我兩個分別讀2間幼稚園,但一樣教出 ...

咁好的券校,你不如公開介紹俾d無多餘錢讀私幼的家長去報讀啦,也可分享多d,反正你都讀完,有真實的體驗,才有說服力..
等多d人受益 才是最好的建議嘛。

PTL_L 發表於 21-12-16 12:16
唔好喇,KV場,你哋繼續講KV啦,請唔好再「引用」我喇,唔想EK變罵場 ...

這是網上自由討論空間,不存在什麼kv場。只是有讀過kv的家長,分享下其經驗,體會啫。
既然 ,你小朋友無讀過kv,你又講到咁唔值得讀。又講到你講過的一間券幼 如 私幼教出的效果咁好,何不介紹下俾其它家長,反正對你無損失,等多d人得益,學下野都好呀…
正因為,這不是你口中講的什麼kv場,所以大方邀請你介紹果間教到你小朋友咁自律,又學術好,品德好,升小好的券幼,等d無多餘錢的人,多個機會去報讀,才是利人利己呀…

回覆樓主:

無呀…所以咪話,好的可以公開介紹下囉…反正,我系用家,無咩利益得失。
而且,正如上面有人講咁,從來無人講過其它kg唔好,而且睇咁多post從來唔見有 kv家長去踩其它幼稚園。因為這post問kv的野,都系有讀過的家長,路過來回應下,分享返用後感。不是去跟其它幼稚園比較。

你讀過kv,又用過其它私幼,分享的經驗會真實d...總比些,無讀過空口齋吹的真實點。因為,見出呢個post的人,應該都系想得到真實的經驗分享。

你另一間私幼又幾錢一個月,及有咩好的地方你認為值得推介呢?

Jean1769 發表於 21-12-16 14:00
你誤解佢啦佢一直意思都係間間幼稚園都一樣,最緊要家長識教
...

家長識教 ,明白了..
‹ 上一主題|下一主題