用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名直資會否睇埋學生家庭背景?
樓主: tsz_lin
go

名直資會否睇埋學生家庭背景?   [複製鏈接]

我覺得會。雖則話申請表冇要求填父母資料丶但大家有無發覺名小或私小收生比例較高?而一些屋邨小學或藉藉無名小學既學生,即使考得再好也無用?(當然超叻學生另當別論)。千里馬常有,而伯樂不常有。好似D明星咁,你曉飛都要人地肯俾機會先得㗎。
不過話分兩頭。我都好認同是金子總會發光呢句。有料之人入唔到top校都唔洗煩惱既,最重要係學生肯堅持,家長無氣餒。一切成敗與否都好睇有無自信心咋。比如有能力家長不妨為子女預設一筆中學費用,入咗,就交學費,入唔到,就用來補習。我覺得只要揾到啱嘅補習老師,其實讀咩學校分別不大。
至於講名校學生有特別氣質,不同理念云云,我覺得係家長自作多情堪於現實多D⋯名校生也是人一個,一樣食飯打機訓覺。
玉不啄不成器,有時候坦途更能消殆人才。

medicine 發表於 21-3-25 09:08
Face3366 發表於 21-3-25 07:17
我覺得會。雖則話申請表冇要求填父母資料丶但大家有無發覺名小或私小收生比 ...
哈哈,唔係。

B.B.BaBa 發表於 21-3-25 09:10
因為那些名校 / 神校係要收超叻的學生,一般都係收 RO 最頭嗰班人,通常都係名小或私小的學生,所以較多能 ...
未敢苟同。講到叻,我相信大部分同學仔都一樣。所不同者,只是資源分配的問題。

cafeva 發表於 21-3-25 09:54
未敢苟同。講到叻,我相信大部分同學仔資質都不一樣. 所以同校亦有考第一同第尾
...
考第一同考第尾,係睇你付出幾多時間溫書。

200904 發表於 21-3-25 10:25
回覆 Face3366 的帖子

我就覺得溫書不在比較時間的長短,而是效率。
當然,首先要肯花時間落溫書,才能夠講效率。若然大部分时候打機睇iPad,遑論效率?這是先後順序的問題,我覺得并不相悖。

mcl203 發表於 21-3-25 10:43

當年嘅事實,直覺,成績最好果位二面出局,成績亦都好嘅入唔 ...
RO 說明的事實,其實唔需要任何人苟同

mcl203 發表於 21-3-25 13:41

聽過乍,有家長分享有個案係殺到入二面都係單拖見,所以,每 ...
好似相睇…
‹ 上一主題|下一主題