用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教大家,覺得九真如何?校風好嗎?謝謝! ...
go

請教大家,覺得九真如何?校風好嗎?謝謝! [複製鏈接]

amj 發表於 20-10-22 06:13
thanks!
即依加大家講緊九龍塘果間?
是band 1C?
十幾年前九真就係B2, 依家已經係B1啦.  仲有佢地轉左英中好耐喇, 如果仲有人以為佢地係中中既真係好唔update囉.
至於校風, 我覺得佢地係嚴既, 校規好多, 老師仲會突擊檢查.  啲學生都乖既.

amj 發表於 20-10-22 13:31
Ic, many thx!!
朋友囡囡今年p.6
搵緊學校

如果你朋友想了解多啲間學校, 可以去簡介會聽下睇下, 畢竟甲之蜜糖乙之砒霜, 我覺得好可能人地未必覺得ga.

KathyTung 發表於 20-10-30 21:46
不好意思,阿囡自行想揀九真,葵青區二線小學Band1B生,鐘意打籃球同畫畫,有機會嗎?謝謝🙏 ...
九真自行除咗要學術成績好丶操行好之外,仲要求課外活動表現好,有拎過獎 (無論係校內或校外都可以) 會有優勢,希望可以幫到你。

YmOra 發表於 20-11-2 09:38
個人認為,"九真"現階段喝求""學術成績""好嘅會多DD,因為九真需要坐穩Band1組別係好需要有好的D ...
近年九真都要求自行收生既學生要成績好, 操行好 (B+以上), 有課外活動, 如果單靠成績好除非張成績表好亮麗啦, 不過又咁講, 如果個女仔成績超班既又會唔會揀九真呢?
非九龍城區既學生都收但大部份都係該區一線學校既B1生, 咁KathyTung又要考慮一下由葵青區轉九龍城區會唔會跌band喎.

利申: 我女係現時九真學生.

mall 發表於 20-11-22 23:52
請請問大部分是該區一線學校既B1生,意思是外區還是九龍城區?
九龍城區同外區都有, 又可能因為學校位處九龍塘地鐵站旁邊, 好多外區學生都喜歡報讀九真, 我聽過最遠既學生係住喺東涌同埋深圳, 新界北都有.

anitamos 發表於 20-11-23 08:40
同學仔上年自行備取入(收到學校電話暗示),深水埗一線小學,b1b-c 的成績
開學後功課多,dict, quiz 也多 ...

如果同其他B1A學校比 (例如油真, 協恩) 咁九真係多功課既, 但好多時都係一個星期交一兩次, 咁樣做係鼓勵學生學習自主同埋妥善時間管理.  至於默書同埋quiz我都覺得唔算好多, 係臨近測驗考試前會多啲密啲, 咁樣係幫助同學溫書啫.  不過課程係有點深同埋教得快, 對於B1B-B1C學生來講都有少少壓力, 如果係B2A甚至B2B生我真係唔敢諗...

estw 發表於 20-11-23 12:36
想請教是否有一班中文班?如果係,咁是否對英文較弱嘅學生有幫助?
係呀, 但只係部份科目用中文教, 例如數學, 地理同埋歷史, 其他科都係用英文教.
另外, 中文班只有廿幾人, 可以算係小班教學囉.

estw 發表於 20-11-23 14:04
謝謝提供資料
唔好客氣!
我見呢度好多人對九真有誤解, 咁我作為用家之一都應該澄清下既

YmOra 發表於 20-11-23 17:47
"九真"由當年嘅B2a中學到(B1c-B2a)到現在嘅B1c中學,一直都好受女孩子歡迎,真係無論區內或 ...
近年九真不斷進步緊, 由十多年前既中中進步至現時既英中, 我相信校長, 老師以及學生們都下過不少苦功.  

YmOra 發表於 20-11-24 10:17
十分認同呀!真係睇住"九真"成長和成熟。我哋班jm都係早年時睇好九真可以上到B1英中行 ...
我相信大部份人講起真光就只會諗起大坑真光或者油麻地真光, 而九龍真光俾人感覺係"二奶仔"甚至係"你入唔到油麻地真光先至會去九龍真光啫!" 但事實上九龍真光係一間好學校, so far我見過既老師同埋校長都對教育好有熱誠, 對學生又好.
我仲好記得去交自行表格嗰陣無論係校工或者老師都非常有禮貌, 反而某間不見經傳既所謂B1學校 (非九龍城區) 既老師居然串過碼頭咕喱!
‹ 上一主題|下一主題