用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 記性好但欠主動性/冇創意/不敢嘗試的小朋友讀咩小學好? ...
go

記性好但欠主動性/冇創意/不敢嘗試的小朋友讀咩小學好? [複製鏈接]

Ann201403 發表於 21-3-14 23:11
唔鐘意寫字,國際學校唔啱你,因為IB係要talk得又寫得,還要主動學習。簡輕鬆少少,如優才,播道呢種會好d ...

問題當佢interview都怕講錯怕輸而唔開口, 呢啲競爭咁激烈嘅學校根本唔會收

Ann201403 發表於 21-3-15 14:41
呢兩間算幾易考,由其係播道。國際學校要入難得多!
我小朋友兩間都係第一關就衰咗, 佢正正就係樓主所講唔太主動問一句答一句, 講故事平舖直敍冇乜創意嘅小朋友
呢種性格真係train幾多, tum幾多, 提醒幾多, 鬧幾多都冇用, 果陣有自知之明, 所以大包圍乜都考, 有任何offer都已經好感恩

到最後我小朋友好彩拎到嘅直私offer都係傳統教學嘅學校, 新派教學(雖然自己同小朋友都好鍾意, 亦覺得小朋友應該更適合)係全部炒哂, 我諗都可以比樓主參考吓類似性格嘅通常會考到邊類學校

Kaytechan 發表於 21-3-15 15:43
回覆 Dybala 的帖子

我小朋友同樓主一樣係好記性,中英語言能力好,但郤超級害怕嘗試怕失敗怕羞。我都煩惱 ...
有時理想同現實就係會有落差, 自己見小朋友唔太主動又怕醜, 就梗係想佢考到間新派學校比多啲機會佢發揮改善而家嘅弱項, 但人地見你性格完全唔適合就間間都直接reject...........
相反傳統學校又見你夠乖巧文靜, 基本嘢又答到, 於是就比offer你....收到offer雖然開心, 但都會諗如果小朋友一直讀落去, 佢嘅弱項係一直都唔會有機會改善到
‹ 上一主題|下一主題