用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 還有人呢幾日收到或放offer 嗎?
樓主: honeybabykid
go

還有人呢幾日收到或放offer 嗎?   [複製鏈接]

今個星期有人收到仁立、有人收到浸聯,我最心儀果間未收到call,希望暑假可以收到,開左學就唔會轉了。

sandra1004 發表於 21-7-15 14:51
我以為你最心儀仁立

係呀,可惜無收到call,睇吓暑假有冇機會收到call。

sandra1004 發表於 21-7-15 14:58
加油,我最心儀的都沒找我

有機會嘅,不過平常心我而家叩到荃灣果間都幾好,只係想轉葵青區升中

sandra1004 發表於 21-7-15 15:04
你個係仔?男仔葵青和荃灣都分別不大,荃灣有可風,荃官同何傳耀

我諗住如果佢唔係band1 料子,葵青區band2都多選擇,不過老公話讀band2會揀直資。
仁立見校長in得唔好,呢個月都冇收到call就買書買校服交校車。

sandra1004 發表於 21-7-15 15:25
你地搭校車要幾點出門?我仲發緊夢,未買野

7:15上車,45分鐘,都要買定既,有限錢,萬一call先算,平常心。

sandra1004 發表於 21-7-15 15:49
荃灣本區都甘早,估唔到

我住嗰度算係荃灣區,但比較入,自己凑一程巴士大概20-25分鐘,再計返等車行路大概35分,最後決定都係校車算。
整個小一由舊年7-8月玩到今年7-8月,真係有種身心俱疲既感覺,考小一學術過到關就ok ,去到最後果關有運氣/眼緣,加上小朋友性格/表現等,真係心儀可以好好裝備小朋友考插班,插班又唔同玩法。

Jean1769 發表於 21-7-15 22:43
考慮下都人之常情既,但考慮到呢一刻就真係過分咗

津校制度好,只可以一換一,直私可以hold好多個再hold多個津校,爬文見到玩到9月開學

回覆樓主:

明白,thanks,我誤會左津校同私校先可以咁,不過而家已經暑假,相信已經比較少機會收call。

honeybabykid 發表於 21-7-23 11:35
呢三星期已經寄咗四封信比校長。啱啱打咗電話去心儀學校問,佢話學位已滿。不過如果寄信都會照交俾校長,但 ...

你派左邊間?好差?
津校應該開學前後有機會call既。
放鬆心情,有時學校唔收,可能係間學校唔適合你小朋友,如果係學術強面試弱,好多學校都可以申請下學期或下一年插班,唔好唔開心

honeybabykid 發表於 21-7-23 12:56
回覆 藴藴 的帖子

多謝安慰!都唔係差。只不過唔係最心儀,而且小朋友面試後一直同我講佢都最鍾意呢間。我 ...

其實小朋友都會感受到,可能你心儀佢先會話鐘意,我都入唔到自己最心儀嗰間,曾經都唔開心唔甘心難受等負面情緒,而家睇開左,其實小學只係一個開始。
而且一日未開學一日都有可能,盡咗力,就輕鬆等開學吧,趁暑假同小朋友周圍去行下玩下,唔好令小朋友覺得自己做得唔好。
最近同小朋友去唔同地方游水,書展、迪士尼、水資源、博物館等,每日都抽20-30分鐘做下小學補充練習,過得好充實。
‹ 上一主題|下一主題