用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 10:05
初中十幾科大混戰,只要肯背誦,又有強小學老本可食,成績自然好
到高中集中火力係3X, 講興趣,講慧根
通常 ...
初中,特別係中一,係有老本可食.

我的觀點是:融會貫通者升,"照本宣科"者跌

引號個詞側左少少

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 10:31
小白菜幾年前出過狀元㗎!東區龍頭嚟㗎!
有尼回事?

好幾次係EK睇到話官校"老海鮮"多,從而~~

不過,凡事都唔可以僅僅聼,仲要去觀察,有啲更需要經歷過先會知.

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 10:54
學校多“老海鮮”唔緊要吖,隔離短褲仔友校多“男朋友”問書咪得囉! ...

見到之前有會員留言,話某校可與男神津聯誼(係值得選該校的原因之一),不禁莞爾.

小鹿聯左幾塊紅磚返來丫

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 11:07
若想知實際盛況,可以放午飯時間到牛津道運動場調研一吓!
個度係動物園?

除左有小鹿,有沒高頭大馬?

PS:宜家越來越似"指鹿爲馬",哎~~

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 11:50
恕我直言
依家冇咗中三淘汰試、中五會考,所有學生硬食到中六,中文又是必考科,實際可能有一半考生根本無 ...
同意.連B3都比不過的話,點好意思出聲話深?!

mcl203 發表於 22-4-7 12:20
我代問可以嗎?咁你認為B3中學同學,中文強定英文強?我知我係文不對題的~~~
...
大家係唔係一樣生活係中文(爲主要語言的)社會?同一環境,大把唔願意再讀書的同學,都比不過,仲想點?

與其話B3中學的同學中文強定英文強,不如話B3的中學同學係因中文強而顯得強定係因英文弱而顯得中文沒甘弱?

medicine 發表於 22-4-7 12:27
大家係唔係一樣生活係中文(爲主要語言的)社會?同一環境,大把唔願意再讀書的同學,都比不過,仲想點?

與其話B ...
補充,B3校亦可以有"狀元",(僅僅指極高分數,對於B3而言,好似係best5係34分,證明肯努力,可以勤能補拙)

PS:並無睇低某個Band的意思,只是就事論事.

medicine 發表於 22-4-7 12:33
補充,B3校亦可以有"狀元",(僅僅指極高分數,對於B3而言,好似係best5係34分,證明肯努力,可以勤能補拙)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859338&fromuid=3213131

勤能補拙,B3狀元

睇EK,真係好多需要帶腦去思考,過濾.

如果懞查查,真係以爲DSE的考試評分制度是事先劃定分數綫添.竟然話考生考到高分就會多了人取5.

如何解釋相同年份不同的科目,或相同科目不同的年份,劃定5的個條綫係不一樣尼?(即劃5的個條綫點樣確定)

搞清楚了3,4,5等綫的劃定規則,應該會清楚,點解會有考生人數多了.星星就會多,反之則少的論點(雖然,實際係每年個%都不一樣,但顯然考評局是有綜合考慮的)

PS:如果講,考生個個勤奮,就可以大把人拿5.那麽,DSE制度就會變成"2021的IB"

即當出現大量的5時,相應的星和星星就會成爲晴朗的夜空,數不清那麽多個.,DSE狀元就成了每一間中學,甚至每一個班級的標配.

小鹿揀學校 發表於 22-4-8 09:53
落雨收衫lu
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2214323&fromuid=3213131
這個貼有更不少數據講到IB,以及聯招和非聯招入讀本地大學的數據.

不過,如果有一句"數據分析會改變歷史嗎",係應該返去收衫好啲.

回覆 mcl203 的帖子

講甘多有Q用咩,一句"數據分析會改變歷史嗎?"就乜都唔使理,總之我係既得利益者就得啦

PS:在下才疏學淺,講得出個句,是不是隱喻有其它方法"會改變歷史"尼?

Mirror123 發表於 22-4-8 12:15
謝謝你這個分析, 原來揀讀IB or DSE都有這些考慮, 小朋友來年會入讀SPCC, 之前有初步了解吓IB, 都以為比較 ...
先不論是否開個小號來.亦插嘴,以正視聽.

前面,有人話DSE較IB穩陣.

這又涉及到數據,先講個籠統,有不同的聲音,再"擠牙膏".

先講概率,DSE36分或以上係不足兩個2%.而IB尼,可以同日而語?

再講評核方式,IB的校評~~

最後講取錄概率,聯招VS非聯招.

有甘著數的事,除非需要考慮荷包之外,點會覺得DSE穩陣過IB?

mcl203 發表於 22-4-8 12:28
數據分析係不可能改變歷史,咪呃我好喎。咁高深嘅說法~~~

後續行為先或許可以改變將來~~~: ...
我都係聼或見到有尼個講法咋

自己唔識咪問問睇下,係咪真係有方法可以改變歷史咯

b3410 發表於 22-4-8 12:37
閱讀理解不合格。
分析已經寫明是SPCC同學可能會考慮的因素,你在講其他。先不論你的數據分析成立與否,已 ...
你都戴嗮頭盔,"可能",同其他個啲實牙實齒,一樣嗎?

mcl203 發表於 22-4-8 12:50
One fit for All嘅考試制度,我好簡單嘅想法,當某一批人水平係平均線以上,應該盡顯優勢。當另一批人水平 ...

講到甘隱晦,我唔係好明咯:
(1)邊啲人係平均水平之上?

(2)另一批人係水平之下又係咩人?

(3)圍村人士又係指咩人?

(4)熟口熟面係指乜?

好多問題

Rich5 發表於 22-4-24 18:11
我女也立了當精神科醫生為目標,但也不是學霸,都不知怎算
加油咯.相信"勤能補拙",將盡可能多的時間放在學習上,應該係可以的(指相距不很遠的情況下)

uns 發表於 23-3-5 17:41
想請教下呢位JM

我女想讀醫,佢今年中四,成績全校top 25%,DSE取41分有難度。
好多人行尼條路.樓上已經講了著名的A工廠.

但在EK,個個口中都話,出國的大把成績勁的.另一邊廂,卻又話外國乜乜好勁,每年有幾多入返來讀神科.即互爲因果.實際尼,招生制度使然.

PS:支持有得揀當然揀條容易行的路.但見不慣得了便宜還賣乖

‹ 上一主題|下一主題