用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高? ...
樓主: pinkcat922
go

通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高?   [複製鏈接]

三多 發表於 21-4-27 07:38
咁你間小學band1人数好少?普通小學前30%基本都可以係band1生
沒講全級人數尼.如果全級30人,甘如果有14個B1(第15后B2)已經算好勁

王家爸爸 發表於 21-4-27 09:38
當一間學校90分以上既比例過半,其實就係家長既惡夢,無辦法知道自己小朋友既實際能力。

...
隔離個post,個位家長好享受啵,錯的只是學校而已.

王家爸爸    發表於 21-4-27 09:44

hkpapa852 發表於 21-4-27 17:06
呢兩間小學, 近年都開4-5班嫁!

N年之後, 其中一間連續4-5年有人入St Mary, 上年仲要有6個添!

入瑪莉的人數唔能夠講明咩,最多能顯示學校或學生/家長進取,又有運氣,抽到甘多個(位少依然讓大批學生排乙部前列位置甚至乙一).而講話有幾多個B1或B1率高卻至少可以講明該小學重視學術,過往亦谷得起班學生(考PS-1).
PS:一間年級沒幾多人的小學,反而入到6個(相信大部分甚至全部是抽),如你是該中學校長,會高興嗎?而另一間小學亦有5,6個,兩間已經幾乎包起全部乙部名額(有叩門),可見在區内的受歡迎程度今非昔比.是否位過少而令人卻步?

mcl203 發表於 21-4-28 10:50
好難講,天主教中學,唔可以否定部份係関愛式派入,可能,有全區派入人數就準確啲,不過,弱勢小學係唔會 ...
2020年,瑪莉乙部收14.自行16.甲部2.叩門12.
KL1見到的數字:  太協0,新油0循道0
                            舊油5,新大天3,舊大天1
                            街坊6沙侖1陳直1
                            其餘見校名不見人數 ,不過,照計數,有校名應該全部1個.   
                            (舊油新大天包括叩門數字)

我真係甘覺得,唔知其他人見到甘數字有咩感想.         

JojoDad    發表於 21-4-28 22:30

mcl203 發表於 21-4-28 11:18
已經爆咗統一條數~~~
包括叩門,個別自行

hkpapa852 發表於 21-4-28 11:17
係另一角度諗
呢堆數字話俾大家知, 大部份區內小學既女生, 都派咗去比瑪利前既志願囉!
咪係咯,瑪莉的優先度不斷在變化

subb 發表於 21-4-28 14:22
62有間, 收5班添, 轉左校長見真係好有心機去搞 ! 可惜現實是極努力追回PRE S1, 先可以取回較好位置!
而且 ...
難度真係幾大.這套升中制度,真不知何方神聖想出來,自己的升中排位,竟然係別人(師兄師姐)決定的.

bopui0607 發表於 21-4-28 15:56

呢個都係我一直唔明。自己呈完分,仲有motivaton去搏老命 ...
咪就係唯有靠尼樣黎督促小六已畢業生去為下幾年的繼續努力咯

hkpapa852 發表於 21-4-30 19:09
配對分數只有EDB有
學校所講既B1A//B/C,,恕我直言,基本上係斷估。

"唔好聽講句,部份一百人一級既二線小學,級一既配對分可能都不入區內top 1/9,即係根本唔會係B1A,但你估學校有冇本事知?咪又係同學生講,佢地係B1A囉!

正如某d弱勢小學,一級得3個B1,唔通級1/2/3就係B1A/B/C乎?"

前幾日咪有個post,個位家長咪過左六年自我陶醉的滿意小學成績的日子咯,到自行前話B1A生揾1B學校等等.自行全落空,統一派位學校話B2又一番牢騷,怪責學校云云.完全沒思考過自己在過去的定位責任問題.

相信個位家長的小學不止三個B1,但亦好不到邊,"班上一個假想敵",可見非班二即三先有這個念頭吧,都成B2,真得啖笑.甘嚴重的升中情形,言辭間,仲刻意回避或忌諱某些詞語字眼,真係摞黎.

‹ 上一主題|下一主題