用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 落車的影響
樓主: siufung
go

落車的影響   [複製鏈接]

gracelam 發表於 22-1-13 15:04
九真都係打拼出來的EMI
EMI真係靠打拼?

如果以DSE即結果論英雄,那麽可以講靠打拼.但EMI係以收入論誰是狗熊啵.

DSE成績來計算,循道好過好多未落車的中學,包括同區的EMI,是否單憑打拼即可?(循道的落車應該好多人理解原因,但落車的影響卻深遠).

個人覺得九真係得意於市場.女仔自細聼教聽話的佔多數,因而B1率或者講首4成的佔較多數(論智力的金字塔頂端,還係男仔佔多數).而KL3似乎少了B1女校的選擇,(指僅僅B1而非B1a,直資除外).

九真上車,而無中學落車,引發另一個思考:KL3真的B1位多到滿溢?

循道落車,卻真係印證KL1的B1位過多了.即若果KL1的B1位不足,循小班B1生能隨隨便便就在乙部中其他B1中學?或者講,主要連續有B1生乙部沒首先報直屬而不中B1跌落其他B2校,往後誰敢乙部棄直屬?望下循小每年幾十個入它校的B1生,而直屬卻失落EMI,只能嘆句奈何

gracelam 發表於 22-1-13 15:42
九龍城區多b1位,  九真生源應該大部分b2, 就算幾鍾意女校, 冇理由咁快投降直入九真, 前面起碼放埋丘中先!
...
如果大部分B2的論點屬實,那麽,算51%.
B2a,B2b,B2c理應同概率抽入,那麽還會是EMI嗎?

KL3沒落車的中學,已經講明位真係多好多?還係就算多,亦多不了幾個?

假如,B1位多200個,以KL3超過四千個考生來講,係多好多嗎?但多200個B1,就已經好大可能需要有中學落車了,即基本上尼200個B2生會集中在某一兩間中學,算算B2a,b,c的隨機性,落車會遠?

subb 發表於 22-1-13 15:53
九真小谷得好行下架, 係谷班細上上上, 谷到上到中學部都有番咁上下 !
同意.

女仔自細聼教聼話,所以top4成佔多數,

王家爸爸 發表於 22-1-13 15:56
靠唔靠小學部唔係重點,重點係轉EMI,一定要有85%係B1~B2A,所以我估九真最少有60%係B1。 ...
我認爲B1係7成以上.餘下不足三成B2,甘B2a,b,c隨機排,先保到85%的top4成.

nicolemummy 發表於 22-1-13 15:59
至於B1女校選擇,排除你心中的瑪利諾,其實也還有聖家聖羅撒,並非沒有可選擇B1女校。反而男校只得喇沙, ...
九真的位置和過沙田啵~~

nicolemummy 發表於 22-1-13 15:59
至於B1女校選擇,排除你心中的瑪利諾,其實也還有聖家聖羅撒,並非沒有可選擇B1女校。反而男校只得喇沙, ...
LS唔係B1男校?

JojoDad 發表於 22-1-20 05:15
唔止HY,我帶女叩門時見不少DG,GH校服嘅,真係任佢揀,地點又贏哂,點會無好苗呢? ...
DG去九真?係唔係我孤陋寡聞?
‹ 上一主題|下一主題